Witam,
Znalazłem w sieci taki oto sposób chmielenia klona Urquella (20 litrów):
34g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 60 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 40 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 30 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 20 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 15 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 10 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 5 min.
Czy coś takiego ma sens ? Nie chodzi mi o ilość (sporo, bo 100g.), ale czy nie wystarczy po prostu chmielić w dwóch partiach (na początku - goryczka i pod koniec - aromat) ?
Znalazłem w sieci taki oto sposób chmielenia klona Urquella (20 litrów):
34g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 60 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 40 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 30 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 20 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 15 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 10 min.
11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 5 min.
Czy coś takiego ma sens ? Nie chodzi mi o ilość (sporo, bo 100g.), ale czy nie wystarczy po prostu chmielić w dwóch partiach (na początku - goryczka i pod koniec - aromat) ?
Comment