Chmielenie Pilsner Urquell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 535

    Chmielenie Pilsner Urquell

    Witam,

    Znalazłem w sieci taki oto sposób chmielenia klona Urquella (20 litrów):

    34g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 60 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 40 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 30 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 20 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 15 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 10 min.
    11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 5 min.

    Czy coś takiego ma sens ? Nie chodzi mi o ilość (sporo, bo 100g.), ale czy nie wystarczy po prostu chmielić w dwóch partiach (na początku - goryczka i pod koniec - aromat) ?
    Mniej alkoholu, więcej smaku !
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #2
    Według informacji które znalazłem Pilsner Urquell jest chmielony w trzech porcjach tak aby osiągnąć finalne IBU 40. Pierwsza porcja przed zagotowaniem brzeczki, następna na 80 minut przed zakończeniem i ostatnia na 25 przed końcem chmielenia. Brzeczka jest gotowana przez 2 godziny. Browar dodaje 350 g na hektolitr piwa, także wychodzi 3,5 g na litr. Przy 20 L to wychodzi 70 g.

    Teraz tylko mały problem w jakich proporcjach jest dawkowany chmiel? Na tym etapie niech się wypowie ktoś mądrzejszy

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam,

      Znalazłem w sieci taki oto sposób chmielenia klona Urquella (20 litrów):

      34g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 60 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 40 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 30 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 20 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 15 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 10 min.
      11g. Czech Saaz (Whole, 3.5 %AA) boiled 5 min.

      Czy coś takiego ma sens ? Nie chodzi mi o ilość (sporo, bo 100g.), ale czy nie wystarczy po prostu chmielić w dwóch partiach (na początku - goryczka i pod koniec - aromat) ?
      100g Saaza, to nie jest sporo.

      Coś takiego ma sens, popatrz, ja różnie ludzie dodają chmiel dla aromatu(15, 10, 8, 3min), zapomniałeś jeszcze o smaku, czyli na 20-30min.
      Raz zrobiłem piwo, gdzie dodawałem chmiel co 5 min 35g i efekt był efektowny oraz nieco inny niż przy chmieleniu na trzy razy, a zdecydowanie inny niż na dwa.
      Last edited by Marcin_wc; 2009-01-22, 16:22.

      Comment

      • corwin
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.12
        • 57

        #4
        Co 5 min 35 gr? Czyli jeśli dawałeś od początku godzinnego gotowania to wychodzi.. 420 gr chmielu? Nie dziwię się, że efekt był efektowny. Biorąc pod uwagę z jakiej rodziny pochodzi chmiel. to pewnie można było odlecieć No, jeśli dawałeś od początku gotowania.

        Kuba

        Comment

        Przetwarzanie...
        X