dziwny posmak piwa
Collapse
X
-
bywało żę drożdże starowły po 48-72 godz i nie miałem apteki w w innych przypadkach szybki start i apteka
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwinO to to to - późny start i w rezultacie (?) apteka. Później zebraną gęstwę przechowywałem przez miesiąc w lodówce, zaszczepiłem kolejną warkę - apteki brak (na razie - miesiąc po zabutelkowaniu). A w pilsie aptekę czuć było już po burzliwej.Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2009-01-25, 21:42.Mniej książków więcej piwaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MakaronJak pachnie apteka?
Myślę, że o ten rodzaj zapachu chodzi. Powstaje poprzez:
- nieprawidłową fermentację - zwykle zbyt wysoka temperatura, lub zbyt duże wahania temperatur w czasie fermentacji,
- degeneracja drożdży czyli mutacja.
To teoria, ale mogłaby wytłumaczyć dlaczego jeszcze raz użyta gęstwa nie spowodowała "apteki". Może powtórna fermentacja miała lepszą temp. lub zebrane drożdże (zwykle te najlepsze) nie były całkiem zmutowane. Tylko takie wyjaśnienie nasuwa mi się.Comment
-
-
Nie wiem czy potrafię. Nie miałem jeszcze posmaków fenolowych. Fermentuję w szafie chłodniczej w stałej temperaturze (syn skonstruował termostat i wkładam sondę mierzącą temp. do lodówki i programuję temp. - jednym słowem bajka). Zdarzało mi się zakazić drożdże (typowy kwasiżur), ale chyba nie dopuściłem nigdy do mutacji. Nie używałem też nigdy drożdży od innych piwowarów. Każdy u którego wystąpił zapach apteczny, powinien dokładnie prześledzić, czym ta brzeczka różni się od podobnych, bez takich zapachów.
Comment
-
Tak było u mnie ale tu wystąpiły obie domniemane przyczyny czyli temperatura i zmutowane drożdże.
A tu było inaczej: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=106
Tylko to z dodatkiem drożdży suchych (jeden fermentor jak nie wystartowały saflagery dodatkowo zadałem gęstwą Czech pils) miało posmak apteki więc wahania temperatury nie spowodowały tego.
Wnioskuję, że to mutacja słabych drożdży powoduje te posmaki.Mocne, zdrowe drożdże nie podlegają tego rodzaju wpływom."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Temperatury, mutacje pewnie występują parami.
Dodałem budwary (bardzo słaby starter) do ciepłej brzeczki, którą następnie zostawiłem w temperaturze pokojowej. Bałem się desantu dzikich drożdzy (słodka brzeczka +ciepełko), więc na czas startu budwarów dodałem gęstwy S-04. Po pojawieniu się piany wstawiłem fermentor do temp 8C.
Budwary nie miały lekko. W końcu pojawiły się fenole.
Wcześniej szczepiłem gęstwą mocno schłodzoną brzeczkę i zawsze było OK.Comment
-
To chyba rzeczywiście drożdże bo wahań temperatury nie było zbyt wielkich - fermentacja odbywała się w chłodziarce więc wahania max 2 st C.
Natomiast to, co mnie zdziwiło to czas trwania fermentacji burzliwej - piana utrzymywała się 24 dni!
KubaComment
-
Poprosiłem Pana Andrzeja o opinię:
odp.: Tak, to fenole. Ale bez obaw, wprawdzie sam fenol (hydroksybenzen)
jako taki słusznie kojarzy nam się źle, to wiele innych z tej klasy związków
chemicznych bardzo sobie cenimy (np. wanilina, gwajakol, eugenol) ze zwględu
na smak i aromat.
"Aptekę" w piwie najprawdopodobniej zgotowały dzikie drożdże, którym słaby
starter drożdży piwowarskich dał pole do popisu. Inna możliwość, to użycie
do warki wody chlorowanej. Chlor wchodzi w reakcje podstawienia z
pożytecznymi i zawsze obecnymi w brzeczce fenolami, a porodukty tych
reakcji - chlorofenole nawet w bardzo niskich stężeniach atakują nasze
zmysły właśnie przysłowiową "apteką". (AS)Comment
-
Cholera mam aptekę w następnym piwie.Teraz poszło w kanał.
Podejrzewałem, przeniesienie zakażenia, ale przeczy temu jedna sprawa. Piwo, które było w fermentorze bezpośrednio po piwie z apteką, w nim apteki nie wyczuwam, tymczasem w drugim które było po tym, apteka się pojawiła. Obstawiam więc zbytnią nonszalancję przy płukaniu resztek ACE. Wychodzi rutyna.Chyba czas na przesiadkę na ClO.
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Takie krótkie pytanie, czy jest ktoś, kto miał piwo z takimi posmakami, które to posmaki zniknęły po jakimś (jakim?) czasie leżakowania? Mam ponad 40 butelek pilsowej apteki, leżakuje już 1,5 msc. i szkoda mi wylać, chociaż ciężko to wypić...Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
też miałeś aptekę.
Gorzej, że w tym teoretycznie czystym, też coś delikatnie czuję. O wiele mniej, właściwie na granicy percepcji, ale jednak. No ale butelkuję, to żytnie, to zawsze można palić głupa, że takie ma być.
Na warsztat wraca wiec koncepcja zakażenia. Choć już mi przychodzą do głowy takie pomysły, ze może zmienili skład ACE, albo wodę w kranie mi bardziej chlorują.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 21:31 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
Ekstr. 14%
Alk. 6,1%
https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/
Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 22:26 -
-
Czarna kozica (czyli Bock) z rzemieślniczego browaru w Karyntii.
6,2% alk.
Chmiele - Perle, Spalter Select, Saaz (wszystkie bio)
https://loncium.at/show_content.php?sid=44
Aromat - palony słód, pod nimi owoce (dojrzała truskawka, może słodkie...-
Channel: Austria
2025-01-23, 00:25 -
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment