dziwny posmak piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    wersje są równie prawdopodobne. I chlor i infekcja. Żeby dodatkowo zamieszać, to sensor twierdzi, że jedna i druga apteka różnią się w aromacie. Moje doświadczenia są odmienne.
    Szkoda, że przed szkoleniem nie rozwinęła się ta dyskusja do tego etapu. Można było "zamówić" u Sensora te zapachy ale nic straconego, przy najbliższym szkoleniu trzeba o tym pamiętać.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

Jedno to chlorofenol (2,6-dichlorofenol) i jednoznacznie kojarzy się z zapachem apteki czy szpitala, natomiast fenol (przykładowo 4-winyloguajakol) powinien kojarzyć się z goździkami i dentystą. Pierwszy powstaje w wyniku zewnętrznego zanieczyszczenia czy to surowców czy powierzchni z jakimi styka się piwo (lub też cieczy) związkami chloru, natomiast drugie jest albo wytwarzane przez adekwatne drożdże (jak np. w pszeniczniakach), a w innych piwach przez infekcję dzikimi drożdżami.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
        Jedno to chlorofenol (2,6-dichlorofenol) i jednoznacznie kojarzy się z zapachem apteki czy szpitala, natomiast fenol (przykładowo 4-winyloguajakol) powinien kojarzyć się z goździkami i dentystą. Pierwszy powstaje w wyniku zewnętrznego zanieczyszczenia czy to surowców czy powierzchni z jakimi styka się piwo (lub też cieczy) związkami chloru, natomiast drugie jest albo wytwarzane przez adekwatne drożdże (jak np. w pszeniczniakach), a w innych piwach przez infekcję dzikimi drożdżami.
        Jest jeszcze eugenol. 4-winylogwajakol jest jednoznacznie przyjemny. Może być nie na miejscu np. w pilsie, ale trudno nazwać go nieprzyjemnym.
        Last edited by kopyr; 2009-08-24, 20:08.
        blog.kopyra.com

Comment

• Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

Eugenol też jest jednoznacznie przyjemny. Zresztą jest pochodną guajakolu. W dużym stężeniu wszystko jest nieprzyjemne Poza tym też nie ma nic wspólnego z chlorem.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

Odświerzę temat aby zamieścić swoją obserwację. Jasne pełne 12BLG uwarzyłem w niedzielę 12/09. Starter z gęstwą 1084 zebraną na wiosnę nie chciał ruszyć ale wlałem go do nastawu z duszą na ramieniu w poniedziałek po południu. Wystartowało dopiero we wtorek. Po tygodniowej burzliwej spróbowałem co tam słychać i nie jestem do końca przekoany ale chyba czuję tę słynną aptekę. Na razie tylko w zapachu, smak jest ok. Nie używałem żadnego preparatu do dezynfekcji fermentora zatem mam podejrzenie, że zanim wystartowały właściwe drożdże brzeczkę lekko podjadły jakieś dzikusy i wytworzyły te niekorzystne związki. Dzisiaj przelewam na cichą i zobaczymy co dalej będzie.
            Last edited by bumbastic; 2010-09-22, 10:50.

Comment

• bumbastic
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.08
              • 135

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
              Odświerzę
              Ups.. miałem na myśli odświeżenie

Comment

Przetwarzanie...
              X