dziwny posmak piwa
Collapse
X
-
Jedno to chlorofenol (2,6-dichlorofenol) i jednoznacznie kojarzy się z zapachem apteki czy szpitala, natomiast fenol (przykładowo 4-winyloguajakol) powinien kojarzyć się z goździkami i dentystą. Pierwszy powstaje w wyniku zewnętrznego zanieczyszczenia czy to surowców czy powierzchni z jakimi styka się piwo (lub też cieczy) związkami chloru, natomiast drugie jest albo wytwarzane przez adekwatne drożdże (jak np. w pszeniczniakach), a w innych piwach przez infekcję dzikimi drożdżami.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Jedno to chlorofenol (2,6-dichlorofenol) i jednoznacznie kojarzy się z zapachem apteki czy szpitala, natomiast fenol (przykładowo 4-winyloguajakol) powinien kojarzyć się z goździkami i dentystą. Pierwszy powstaje w wyniku zewnętrznego zanieczyszczenia czy to surowców czy powierzchni z jakimi styka się piwo (lub też cieczy) związkami chloru, natomiast drugie jest albo wytwarzane przez adekwatne drożdże (jak np. w pszeniczniakach), a w innych piwach przez infekcję dzikimi drożdżami.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-08-24, 21:08.Comment
-
Eugenol też jest jednoznacznie przyjemny. Zresztą jest pochodną guajakolu. W dużym stężeniu wszystko jest nieprzyjemnePoza tym też nie ma nic wspólnego z chlorem.
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Odświerzę temat aby zamieścić swoją obserwację. Jasne pełne 12BLG uwarzyłem w niedzielę 12/09. Starter z gęstwą 1084 zebraną na wiosnę nie chciał ruszyć ale wlałem go do nastawu z duszą na ramieniu w poniedziałek po południu. Wystartowało dopiero we wtorek. Po tygodniowej burzliwej spróbowałem co tam słychać i nie jestem do końca przekoany ale chyba czuję tę słynną aptekę. Na razie tylko w zapachu, smak jest ok. Nie używałem żadnego preparatu do dezynfekcji fermentora zatem mam podejrzenie, że zanim wystartowały właściwe drożdże brzeczkę lekko podjadły jakieś dzikusy i wytworzyły te niekorzystne związki. Dzisiaj przelewam na cichą i zobaczymy co dalej będzie.Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2010-09-22, 11:50.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wpadła nam w rączki mała ilość nowej odmiany Żateckiego Poloranego Cervenaka - Saaz Shine - w granulacie.
Chmiel ten może np. nieco urozmaicić klasycznego pilsa czeskiego / svetleho lezaka i np india pale lagery.
Polecam sprawdzić jak się sprawuje w warzeniu no i wrzucić...-
Channel: Surowce
2024-12-16, 22:31 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
Ekstr. 14%
Alk. 6,1%
https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/
Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 23:26 -
-
Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters
"West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
11% ekstr.
5% alk.
Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-20, 21:09 -
-
Czarna kozica (czyli Bock) z rzemieślniczego browaru w Karyntii.
6,2% alk.
Chmiele - Perle, Spalter Select, Saaz (wszystkie bio)
https://loncium.at/show_content.php?sid=44
Aromat - palony słód, pod nimi owoce (dojrzała truskawka, może słodkie...-
Channel: Austria
2025-01-23, 01:25 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment