Witam
Moja pierwsza warka z konserwy ciągle fermentuje w piwnicy (już 11 dzień i wczoraj było 6 blg z początkowych 12,2). Nastawiłem European lager + ekstrakt jasny Coopers w płynie + drożdże Saflager S-23, temperatura na fermentatorze 12-14°.
Ale myślę o kolejnej warce, tym bardziej, że mam zamówienie od mojej narzeczonej na lekkie, słabo nachmielone, dziewczyńskie piwko na letniego grilla. Bardzo jej odpowiadały szwedzkie piwa o zawartości alkoholu do 2,8% i bardzo łagodnym smaku. Wstępnie zastanawiałem się nad Coopers Lager (nie europejski) i Canadian Blonde. Narzeczona zdecydowała, że wygrywa opcja druga bo ma fajniejszą nazwę i puszkę. Do tego dojdzie ekstrakt słodowy jasny w płynie. Moje pytania: czy to dobry wybór brew-kita przy założeniach jak powyżej? Czy ta Kanadyjka to raczej powinno być piwo dolnej, czy górnej fermentacji? Jakich drożdży użyć? Zastanawiałem się nad (jeżeli dolniak) Saflager S-23, Wyeast 2112 California Lager (przeraża mnie cena i to, że są płynne). A jeżeli jednak to piwo górnej fermentacji to czy dobre będą Safale US-05?
I kolejne wątpliwości dotyczące konserwy. Mam puszkę Coopers Dark Ale. Czy to, to samo co brown ale? Jaką mają gęstość początkową takie piwa w rzeczywistości? Czy drożdże Safale S-04 będą odpowiednie do tego piwa? Co zrobić z oryginalnymi drożdżami Coopers'a dołączonymi do konserw?
Pozdrawiam
Moja pierwsza warka z konserwy ciągle fermentuje w piwnicy (już 11 dzień i wczoraj było 6 blg z początkowych 12,2). Nastawiłem European lager + ekstrakt jasny Coopers w płynie + drożdże Saflager S-23, temperatura na fermentatorze 12-14°.
Ale myślę o kolejnej warce, tym bardziej, że mam zamówienie od mojej narzeczonej na lekkie, słabo nachmielone, dziewczyńskie piwko na letniego grilla. Bardzo jej odpowiadały szwedzkie piwa o zawartości alkoholu do 2,8% i bardzo łagodnym smaku. Wstępnie zastanawiałem się nad Coopers Lager (nie europejski) i Canadian Blonde. Narzeczona zdecydowała, że wygrywa opcja druga bo ma fajniejszą nazwę i puszkę. Do tego dojdzie ekstrakt słodowy jasny w płynie. Moje pytania: czy to dobry wybór brew-kita przy założeniach jak powyżej? Czy ta Kanadyjka to raczej powinno być piwo dolnej, czy górnej fermentacji? Jakich drożdży użyć? Zastanawiałem się nad (jeżeli dolniak) Saflager S-23, Wyeast 2112 California Lager (przeraża mnie cena i to, że są płynne). A jeżeli jednak to piwo górnej fermentacji to czy dobre będą Safale US-05?
I kolejne wątpliwości dotyczące konserwy. Mam puszkę Coopers Dark Ale. Czy to, to samo co brown ale? Jaką mają gęstość początkową takie piwa w rzeczywistości? Czy drożdże Safale S-04 będą odpowiednie do tego piwa? Co zrobić z oryginalnymi drożdżami Coopers'a dołączonymi do konserw?
Pozdrawiam
Comment