Brew-kit Coopers - jakie drożdże?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyfronik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.11
    • 11

    #1

    Brew-kit Coopers - jakie drożdże?

    Witam
    Moja pierwsza warka z konserwy ciągle fermentuje w piwnicy (już 11 dzień i wczoraj było 6 blg z początkowych 12,2). Nastawiłem European lager + ekstrakt jasny Coopers w płynie + drożdże Saflager S-23, temperatura na fermentatorze 12-14°.
    Ale myślę o kolejnej warce, tym bardziej, że mam zamówienie od mojej narzeczonej na lekkie, słabo nachmielone, dziewczyńskie piwko na letniego grilla. Bardzo jej odpowiadały szwedzkie piwa o zawartości alkoholu do 2,8% i bardzo łagodnym smaku. Wstępnie zastanawiałem się nad Coopers Lager (nie europejski) i Canadian Blonde. Narzeczona zdecydowała, że wygrywa opcja druga bo ma fajniejszą nazwę i puszkę. Do tego dojdzie ekstrakt słodowy jasny w płynie. Moje pytania: czy to dobry wybór brew-kita przy założeniach jak powyżej? Czy ta Kanadyjka to raczej powinno być piwo dolnej, czy górnej fermentacji? Jakich drożdży użyć? Zastanawiałem się nad (jeżeli dolniak) Saflager S-23, Wyeast 2112 California Lager (przeraża mnie cena i to, że są płynne). A jeżeli jednak to piwo górnej fermentacji to czy dobre będą Safale US-05?
    I kolejne wątpliwości dotyczące konserwy. Mam puszkę Coopers Dark Ale. Czy to, to samo co brown ale? Jaką mają gęstość początkową takie piwa w rzeczywistości? Czy drożdże Safale S-04 będą odpowiednie do tego piwa? Co zrobić z oryginalnymi drożdżami Coopers'a dołączonymi do konserw?
    Pozdrawiam
  • rafal69
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 115

    #2
    a po co się męczyć czy nie lepiej dać te oryginalne drożdże? ja już w ten leniwy sposób zrobiłem jakieś 40 warek i wszystko było OK. jak konserwa to trza brać tak jak fabryka dała. SORRY PO KILKU byłem.
    znany gamoń wiosłowy

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 13:24
    • etman
      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
      2024-11-23, 18:56
    • etman
      Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

      Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
      2024-10-29, 21:38
    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • Kamil97
      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
      Kamil97
      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
      2023-04-05, 16:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...