Poczatki napelniania gazem, pytanie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcjack
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.01
    • 1

Poczatki napelniania gazem, pytanie?

Witam,
    Narazie zakupiłem butle z CO2 i testuje saturacje z wodą na poczatek. I mam pewien problem. Otoz biore butelke plastokowa 2 litry, napelniam ją wodą, podlaczam butle do CO2 napelniam, odlaczam. Przy uzyciu kranika jaki nakrecam na nakretke moge nalać wody, i jest ona normalnie gazowana, tak jak ze sklepu.
    Jednak problem pojawia sie gdy odkrece korek to po paru sekundach cały gaz ulatnia sie z butli, dlaczego? Dlaczego kupujac gazowana woda ze sklepu po otwarciu butelki moze ona stac paredizesiat minut zanim gaz sie ulotni, natomiast gdy ja napelnie gazem to po paru sekundach caly gaz sie ulatnia??
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

Nie dziękuj, nie lubię wylewności.

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Pod koniec szkoły podstawowej są zajęcia z fizyki. Tam jest między innymi o gazach i ich rozpuszczaniu się w płynach. Jak już dorośniesz do tego przedmiotu, to zgłoś się jeszcze raz.

Takiego Krzysia lubię

Comment

• noodles
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.09
        • 700

Jak na Browarze będą wybory największego chama i bufona to masz mój głos.
        Pewnie nie jesteś zaskoczony.

Również nie dziękuj.
        Moja kolekcja podstawek

Comment

• pako1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.05
          • 4

NOOO jak ktoś skończył podstawówkę na kursach wieczorowych , mając Dowód Osobisty w kieszeni ,to na pewno zdążył posiąść tak znakomitą wiedzę .
          Gratuluję i padam do stupiczek

pozdr

Comment

• Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

Rozpuszczalność dwutlenku węgla w wodzie to kwestia dość szczególna, bynajmniej nie tylko fizyki ale i chemii. Ba, przede wszystkim chemii!
            Oto CO2 (bezwodnik kwasu węglowego) nie tylko rozpuszcza się w H2O, ale i nstępczo reaguje z H2O tworząc kwas węglowy H2CO3.
            To nie jest szybka reakcja. Ale reakcja odwracalna: rozpad kwasu węglowego do dwutlenku węgla i wody także nie jest szczególnie szybką reakcją.

Dwutlenek wiąże się więc z wodą do kwasu węglowego powoli i dlatego lepiej jest związany w autentycznym szampanie niźli w Cin-Cin, i lepiej w piwie wyleżakowanym niźli dogazowanym wg pilnych potrzeb.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

Przetwarzanie...
            X