po fermentacji burzliwej brzeczka jakby gazowana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ados
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 94

    po fermentacji burzliwej brzeczka jakby gazowana

    Witam,
    minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji? skoro już gaz jest
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    przelać na cichą
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ados
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.12
      • 94

      #3
      heh, to wiem, ale gaz dalej zostanie, bo cicha też będzie w lodówce

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam,
        minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji? skoro już gaz jest
        Pierwsze co trzeba zrobić to czytać forum. Zaczynając od tego wątku.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ados
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.12
          • 94

          #5
          ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
            ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci
            delikatnie wężykiem i nie uleci
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Spoko, przelewaj na cichą i nie przejmuj się niczym.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados Wyświetlenie odpowiedzi
                ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci
                Może uleci, może nie uleci.

                Polecam zapoznać się z zależnością rozpuszczania CO2 w wodzie w zależności od temp.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 680

                  #9
                  Ulecieć uleci, ale od czego masz drożdżaki, za tydzień lub dwa zabutelkujesz dasz im trochę cukru i będzie pyszne piwko
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Sa kalkulatory do znalezienia na anglojezycznych stronach w ktorych podaje sie temperature cichej fermentacji i jakie nagazowanie chce sie uzyskac i wyskakuje dokladna ilosc cukru do refermentacji.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Infam
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.05
                      • 715

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sa kalkulatory [...]
                      Właśnie Kopyr zamieścił już link do takowego min. dwa razy. Kilka postów powyżej jest link do wątku, w którym to wątku dla odmiany jest link do kalkulatora.
                      "Dużo to nie znaczy Dobrze
                      Dobrze znaczy dużo"

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X