po fermentacji burzliwej brzeczka jakby gazowana

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ados
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 94

    #1

    po fermentacji burzliwej brzeczka jakby gazowana

    Witam,
    minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji? skoro już gaz jest
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    przelać na cichą
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ados
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.12
      • 94

      #3
      heh, to wiem, ale gaz dalej zostanie, bo cicha też będzie w lodówce

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados
        Witam,
        minęło 15 dni fermentacji burzliwej, przeprowadzanej w lodówce w 8*C. Lager ok 15blg na starcie, obecnie pokazuje 5 blg. Co mnie zastanawia, że zieloen piwo jest jakby nagazowane. Nalewam do cylindra, żeby sprawdzic blg a tu się robi piękna piana jakby gotowe piwo to było. Rozumiem, że dwutelenek węgla po fermentacji nie uleciał tylko jest wciąż związany w piwie, tylko co zrobic jak przyjdzie butelkowac? Ile glukozy do refermentacji? skoro już gaz jest
        Pierwsze co trzeba zrobić to czytać forum. Zaczynając od tego wątku.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • ados
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.12
          • 94

          #5
          ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10806

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados
            ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci
            delikatnie wężykiem i nie uleci
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Spoko, przelewaj na cichą i nie przejmuj się niczym.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ados
                ja forum czytam, znacznie więcej niż na nim piszę, a wracając do meritum to wydaje mi się że w czasie przelewania na cichą sporo tego CO2 uleci
                Może uleci, może nie uleci.

                Polecam zapoznać się z zależnością rozpuszczania CO2 w wodzie w zależności od temp.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • macas
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 682

                  #9
                  Ulecieć uleci, ale od czego masz drożdżaki, za tydzień lub dwa zabutelkujesz dasz im trochę cukru i będzie pyszne piwko
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Sa kalkulatory do znalezienia na anglojezycznych stronach w ktorych podaje sie temperature cichej fermentacji i jakie nagazowanie chce sie uzyskac i wyskakuje dokladna ilosc cukru do refermentacji.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Infam
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.05
                      • 715

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                      Sa kalkulatory [...]
                      Właśnie Kopyr zamieścił już link do takowego min. dwa razy. Kilka postów powyżej jest link do wątku, w którym to wątku dla odmiany jest link do kalkulatora.
                      "Dużo to nie znaczy Dobrze
                      Dobrze znaczy dużo"

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 10:28
                      • dadek
                        Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                        dadek
                        Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                        2025-01-29, 04:15
                      • Daray
                        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                        Daray
                        Dzień dobry,

                        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                        2023-03-13, 21:01
                      • Javox
                        Haacht, Super 8 Rouge
                        Javox
                        Piwo owocowe coś jakby Kriek, alko 7.5%

                        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - rubinowa czerwień.
                        Aromat - wiśnia.
                        Smak - słodka wiśnia ale nie ulepek.

                        Raz na czas można taką gazowaną...
                        2024-12-04, 20:27
                      • dadek
                        Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
                        dadek
                        Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
                        Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
                        2024-05-23, 02:04
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...