Zastanawiam się dlaczego w większości przepisów jakie znalazłem udział carapils w zasypie nie przekracza 10%?
Na stronie BA pojawiły się właśnie specyfikacje słodu i dla carapils Weyermann zaleca dla jasnych piw wręcz tylko 5% jego udział w zasypie.
Dlaczego?
Przecież carapils nie zmienia (chyba) koloru. Ew. dodaje "pełnię" smaku. Bo teoretycznie dodaje tylko dekstryn, czyli tak jakby dłużej trzymać zacier w 72°C.
Dlaczego nie zrobić pilsa z 20% (albo np 30%) udziałem carapils? Robił ktoś takie eksperymenty?
Na stronie BA pojawiły się właśnie specyfikacje słodu i dla carapils Weyermann zaleca dla jasnych piw wręcz tylko 5% jego udział w zasypie.
Dlaczego?
Przecież carapils nie zmienia (chyba) koloru. Ew. dodaje "pełnię" smaku. Bo teoretycznie dodaje tylko dekstryn, czyli tak jakby dłużej trzymać zacier w 72°C.
Dlaczego nie zrobić pilsa z 20% (albo np 30%) udziałem carapils? Robił ktoś takie eksperymenty?
Comment