Udział carapils w zasypie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #1

    Udział carapils w zasypie

    Zastanawiam się dlaczego w większości przepisów jakie znalazłem udział carapils w zasypie nie przekracza 10%?
    Na stronie BA pojawiły się właśnie specyfikacje słodu i dla carapils Weyermann zaleca dla jasnych piw wręcz tylko 5% jego udział w zasypie.
    Dlaczego?
    Przecież carapils nie zmienia (chyba) koloru. Ew. dodaje "pełnię" smaku. Bo teoretycznie dodaje tylko dekstryn, czyli tak jakby dłużej trzymać zacier w 72°C.

    Dlaczego nie zrobić pilsa z 20% (albo np 30%) udziałem carapils? Robił ktoś takie eksperymenty?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    A po co? Pils jest głeboko odfermentowany, więc to, co zrobisz z udziałem 30% karapilsa nie będzie pilsem.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      A po co?
      - z ciekawości
      - dla testu
      - z przekory *) niepotrzebne skreślić.
      A właściwie to z wszystkiego po trochu.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Pils jest głeboko odfermentowany, więc to, co zrobisz z udziałem 30% karapilsa nie będzie pilsem.
      Ok, ale gdzie jest granica? Weyermann zaleca max 5%, na stronie BA jest 10%. A może gdyby zatrzeć maksymalnie na wytrawie to i 15% byłby ok?

      Ech... dziś miałem w planie właśnie taki test (ponieważ nie byłem pewien efektów to postanowiłem dać ok 14-15%), ale niestety muszę przełożyć warzenie na inny termin.

      Comment

      • krogo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.03
        • 66

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
        Robił ktoś takie eksperymenty?
        Do tej pory trzymałem się zaleceń i Carapilsa nie stosowałem więcej niż 5% w zasypie.
        Nie byłem jednak w stanie "organoleptycznie" stwierdzić wpływu tegoż na efekt końcowy i w tym sezonie poszedłem na całość. Zrobiłem jedną warkę 82% pilzneński, 18% Carapils.
        I nic! Piwo jest jeszcze zbyt młode aby coś na pewno stwierdzić ale ja nadal nie wyczuwam wpływu Carapilsa. Nawet odfermentowanie jest podobne jak zwykle (z 10*Blg do 2*Blg) a cały proces przebiegał podobnie jak w innych przypadkach.
        W związku z tym w ostatnią sobotę poszedłem dalej i zużyłem cały Carapils jaki mi pozostał (wyszło 40% w zasypie ). Efekty będą znane za kilka tygodni.
        Jeśli moje odczucia się potwierdzą to był to ostatni Carapils jaki kupiłem.
        I mam wrażenie, że rację miała Marusia w wątku o carabzdurach, pisząc, że jest to głównie chwyt marketingowy.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nie jest to chwyt marketingowy, ale ma znaczenie wyłącznie:
          1. w warunkach powtarzalności produkcji (czyli krótko mówiąc w przemyśle)
          2. dla ludzi, którzy potrafią rozpoznawać i zdefiniować niuanse smakowe w piwie.

          Comment

          • krogo
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.03
            • 66

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Nie jest to chwyt marketingowy, ale ma znaczenie wyłącznie:
            ...
            2. dla ludzi, którzy potrafią rozpoznawać i zdefiniować niuanse smakowe w piwie.
            I chyba to najbardziej o to chodzi

            W każdym razie, w moich subiektywnych warunkach, nie zanosi się na dalsze stosowanie "carabzdur".

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Bakov 4, Bakovský pivovar
              dadek
              Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
              2023-06-30, 01:55
            • ART
              Fanø, Get Scrooged Hoppy Red Ale
              ART
              A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher


              Fanø, Get Scrooged (Hoppy Red Ale) [a.8%; e.?*Plato]

              Kolor: czerwono-brązowy, jak nie przeleje się całości z mętem to jest bardzo klarowne i serwuje piękne refleksy [4,5]

              Piana: biała, drobnaziarnista,...
              2022-12-26, 00:22
            • e-prezes
              Osjann, Hazy IPA
              e-prezes
              Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

              Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
              2025-04-07, 16:00
            • bastion
              Armenia, Erewań, Tamanian 67, T Philosophy.
              bastion
              Tuż pod kaskadami za olbrzymim pomnikiem Tamaniana, od tamtego roku działa browar restauracyjny T Philosophy..
              Najbliższa okolica jest pełna turystów, więc działalność restauracji jest ukierunkowana wybitnie pod nich oraz generalnie dla osób z grubym portfelem.

              Sam lokal...
              2025-03-25, 22:19
            • e-prezes
              Galway Bay, Ostara
              e-prezes
              Nie wiem dlaczego kupując to piwo we włoskiej knajpce Birra Cerqua (gościnne krany) byłem przekonany, że jest to włoskie piwo. Może dlatego, że nazwa brzmiała dość tajemniczo (nie angielsko) i po szybkim sprawdzeniu co ta nazwa oznacza nie wzbudziło to moich wątpliwości. A powinno, ale...
              2023-02-16, 21:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...