Rozlewać, czy nie? Oto jest pytanie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyfronik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.11
    • 11

    Rozlewać, czy nie? Oto jest pytanie.

    Witam i proszę o poradę.
    17 stycznia nastawiłem warkę:
    Coopers European lager + jasny ekstrakt w płynie też Coopers + drożdże Saflager S23. Blg początkowe około 12,2. Drożdże zaskoczyły po około dobie, temperatura fermentacji cały czas w przedziale 12-14° mierzone termometrem lcd. Podejrzewam jednak, że raczej bliżej 12°. 27 stycznia - blg spadło do 6. 31 do 4,5 (ale jestem pewien, że źle przeprowadziłem pomiar), dzisiaj 6 lutego blg wynosi 3. Kłeszczyn - rozlewać w butelki czy dać mu jeszcze czas? Następny wolny termin mam dopiero 11-13 luty. Piwo ma bardzo fajny smak, wprawdzie mocno goryczkowy, ale z nutami słodowymi. Bardziej zależy mi na smaku niż na voltach. A i jeszcze jedno. Drożdżaki cały czas pracują.
    I dylemat drugi. Jeżeli rozlewać dziś, to ile dawać suchego ekstraktu słodowego. Kalkulator z The Beer Recipator wyliczył ok. 5 g na flaszkę 0,5l. Ale moje zielone piwko już jest trochę nagazowane. Nie za dużo tego ekstraktu, zwłaszcza, że zostało jeszcze 3 blg, a gaz już jest?
    Proszę o odzew.
    rafal69 dzięki za radę w poprzednich wątpach. Twoje
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Przelej na cichą, poczekaj ze dwa tygodnie i dopiero rozlewaj.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X