Odparowanie w trakcie gotowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
    Dało to 28 litrów brzeczki przy ekstraktywności: 15%. (Trochę wody zostało w słodzie, trochę wyparowało). Poszło do gotowania. Po 65 minutach dało to nastawu - 17 litrów przy ekstrkatywności - 17%.W garze zostało jeszcze 4 litry syfu, którego nie wlałem, czyli razem około 21 litrów.
    Coś mi się tu nie zgadza. Któryś balling został źle zmierzony. Jeżeli ekstrakt przy 28l. wynosił 15% to po odparowaniu 7l. powinien wynosić 20%. Jeżeli ten drugi ekstrakt jest prawdziwy, to w 28l. balling powinien być ok. 12,7%. Wtedy wydajność byłaby bardziej prawdopodobna.
    Im intensywniejsze gotowanie tym lepiej i na pewno nie należy zmniejszać ogrzewania patrząc na ilość wygotowanej wody z brzeczki. Mocne gotowanie to lepszy przełom białkowy i lepsza izomeryzacja alfa-kwasów z chmielu. Jeżeli nie chcemy zwiększać ekstraktu w czasie gotowania przez odparowanie wody, to trzeba dolewać wrzątku (aby nie wstrzymywać wrzenia) w czasie gotowania, lub bezpośrednio po nim. Aby zmniejszyć ubytek wody przez odparowanie, należy gotować pod przykryciem, aby część pary zdołała się skroplić na przykrywce i spłynąć do gara.
    Oczywiście wodę można dodawać w czasie fermentacji, ale musi to być woda sterylna (więc przegotowana) i ochłodzona do temp. fermentacji co jest już nieco kłopotliwe, a ponadto nie będziemy dokładnie wiedzieć jaki balling nastawny, czyli przed zadaniem drożdży.

    Comment

    • Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      [...]Aby zmniejszyć ubytek wody przez odparowanie, należy gotować pod przykryciem, aby część pary zdołała się skroplić na przykrywce i spłynąć do gara.
      Pod przykryciem ale uchylonym Nie zaleca się warzyć "z przykrywką"
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

      Comment

      • korbicz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.06
        • 170

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
        Moja ocena tej metody jest jednoznaczna: wygląda na to, że zwiększa znacznie wydajność.
        Postanowiłem sprawdzić i zastosować. Powiem tak - wygląda na to, że kolega Coldleon ma rację i ten sposób rzeczywiście poprawia wydajność.
        Wczoraj warzyłem alta. Cały ześrutowany słód namoczyłem w zimnej wodzie na noc (jakieś 12h od namoczenia do zacierania). Z 4.5 kg słodów otrzymałem 25 L brzeczki, 13 Blg. Wydajność - 76%. Moim zdaniem rewelacja. Będę stosował tę metodę w następnych warkach.

        Przy okazji - używa ktoś z was programu Beer Smith? Jest tam opcja wyliczania wydajności ale albo coś z nią nie tak albo ja coś źle wpisuję. Program podaje, że przy w/w zasypie i pomiarze Blg moja wydajność to 98%...

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
          Cały ześrutowany słód namoczyłem w zimnej wodzie na noc (jakieś 12h od namoczenia do zacierania).
          Tak się zastanawiam... Może to jest po prostu jakaś wariacja nt przerwy zakwaszającej? W trochę niższej temperaturze, ale za to dłużej.

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
            Postanowiłem sprawdzić i zastosować. Powiem tak - wygląda na to, że kolega Coldleon ma rację i ten sposób rzeczywiście poprawia wydajność. [...]
            Szkoda tylko, że browary o tym nie wiedzą. Może porozsyłać im tą nowinę?
            Last edited by ART; 2009-02-16, 12:39. Powód: cyt.
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #36
              Ja zauważyłem, że jeśli zacieram 5kg słodu w 15l wody wydajność jest słaba, a jeśli w 20l wody jest znacznie wyższa.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #37
                Skoro wątek o odparowaniu wody to mam takie pytanie, bo gdzieś czytałem, że browary warzą pod ciśnieniem przez co temp. wrzenia jest niższa. Tylko jak odparowują?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Coldleon
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 95

                  #38
                  Mam propozycje,
                  Ponieważ my zieloni możemy popełniać błędy przy odczytach Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów zweryfikuje metodę i oceni ją w oparciu o swoje doświadczenie.

                  Comment

                  • Mumin_
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.10
                    • 109

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Skoro wątek o odparowaniu wody to mam takie pytanie, bo gdzieś czytałem, że browary warzą pod ciśnieniem przez co temp. wrzenia jest niższa. Tylko jak odparowują?
                    Wyższa. Ciśnienie podnosi temperaturę (wrzenia). I odwrotnie, niskie ciśnienie obniża, dlatego w wysokich górach trudno herbatę zaparzyć, albo kartofle ugotować. Bo woda zaczyna wrzeć np. w 50oC

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mam propozycje,
                      Ponieważ my zieloni możemy popełniać błędy przy odczytach Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów zweryfikuje metodę i oceni ją w oparciu o swoje doświadczenie.
                      Moim zdaniem należy się skupić nad jakością piwa a nie nad wydajnościa, bo jaka może być różnica miądzy 77% a 65% wydajności kiedy warka ma 30l ? pozdr
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #41
                        ...bo jaka może być różnica miądzy 77% a 65% wydajności kiedy warka ma 30l ? pozdr
                        Moim zadaniem różnica wyniesie 1,74 BLG czy to dużo czy mało trudno określić, przy końcowym BLG=11 przy lepszej wydajności otrzymasz 12,74 więc warto. Jednak jak kolega przemo70 pisał najważniejsza jest jakość.
                        Last edited by ART; 2009-03-01, 13:48. Powód: cyt.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X