Odparowanie w trakcie gotowania
Collapse
X
-
Hmm... a mój post w zakresie merytorycznym został zignorowany?
Dolewaj teraz, jak rozumiem, fermentacja dopiero się zaczęła.Comment
-
Krzysiu,
Looknij w protokół warki. Rzeczywiście jest to bardzo wysoka wydajność.
Powyżej 77,5%.Attached FilesComment
-
Comment
-
Comment
-
Odnoszę wrażenie, że kolega Leon lubi wyważać otwarte drzwi, zatem nie przeszkadzam już radamiComment
-
Marusiu, musisz zrozumieć moją sytuację,
jako miszcz zacierny naszego browaru odpowiadam własnym zdrowiem za przebieg fermentacji. Widziałaś przecież współpracowników: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81810
Wyobraź sobie co oni mi zrobią, jak coś pójdzie nie tak. Nawet nie chcę o tym myśleć. Fermentacja zaczeła się w sobotę, czy nie jest już za poźno?Ostatnia zmiana dokonana przez Coldleon; 2009-02-09, 15:05.Comment
-
Jedyna obróbka słodu, jaką się praktykuje, to parowanie tuż przed śrutowaniem, aby zmiękczyć łuskę ziarna.Comment
-
Z tego co wiem to takie rozwiazanie jest praktykowane.
Nie dalej niż miesiąc temu był program z cyklu jak to się robi. Mały browar angielski tak własnie postępuje. Myślałem, że to błąd tłumacza, bo mówił o namoczonym słodzie z drugiej strony wyraźnie pokazali jak do kadzi zaciernej wlewana jest papka złożona ze słodu i wody.
To co napisano wcześniej o namaczanu sprawę tłumaczy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Czołem panowie.
Jak pisałem metodę stosuję na podstawie informacji z książki Vogla. W książce podaje on tą metodę jako sposób na poprawienie wydajności. Podaje też to jako metodę wywodzącą się z tradycji brytyjskiej - infuzji zstępującej. Dokładnie nie pamiętam pełniej treści tego rozdziału, sprawdzę i ewentualnie zeskanuję. Trzeba pamiętać, że Vogel pisał tą książkę prawie 20 lat temu na początku rewolucji w amatorskim bowarnictwie. Podawał np. informację, że do infuzji zstępującej trzeba koniecznie stosować słody angielskie z uwagi na większe "luzowanie" słodu, po czym w przypisie podał (dla wydania polskiego), że w chwili obecnej można już stosować słody np Weyermana.
Moja ocena tej metody jest jednoznaczna: wygląda na to, że zwiększa znacznie wydajność. Będę także potwierdzał w następnych warka. W tym tygodniu nastawiamy ale, zrobimy go w pełnej metodzie infuzji zstępującej. Nastawiamy w piątek wieczorem, zostawiamy na noc w termosie (nie przechodzi) i zobaczymy. Wiem, Krzychu, starczy 2 godziny, ale w źródłach (Vogel) pisze, że zostawiali na noc.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
Dzień dobry,
Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.
Cena: 2 500,0 zł
Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Na górce, praktycznie na końcu małej miejscowości Miřetice od 2018 roku działa malutki, rodzinny browarek Vlčák.
Petr Vrabel, to właściciel i piwowar zarazem. W sobotę 18.06 akurat zastaliśmy go podczas gotowania jasnej 11- ki chmielonej zbiorami z własnego ogródka.
Cały,...5 Photos-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment