Witam, mam pytanie. Jak duży wpływ na smak ma ilość użytego słodu pszenicznego w piwach pszenicznych. Zrobiłem w tym sezonie 3 pszeniczniaki (na jednej gęstwie 3068) stosując różne proporcje słódów.
1 - 2,1 kg. słodu pszenicznego na 3,9 kg. ogółem
2. 2,6 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
3.- 2,9 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
I tak. Pierwsze piwo wyszło bardzo dobre, natomiast 2 i 3 są lekko kwaskowe. Nie są złe, ale jednak nie takie jak to pierwsze, które kwaskowe nie było w ogóle. (Starsze piwo jest już w butelkach od miesiąca) i się zastanawiam, czy to wpływ zwiększonej ilości słodu pszenicznego, czy raczej jakaś infekcja drożdży. Dodam również, że w nr. 2 i 3 piana jest mało trwała, choć nagazowanie jest dobre. Co o tym myślicie?
1 - 2,1 kg. słodu pszenicznego na 3,9 kg. ogółem
2. 2,6 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
3.- 2,9 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
I tak. Pierwsze piwo wyszło bardzo dobre, natomiast 2 i 3 są lekko kwaskowe. Nie są złe, ale jednak nie takie jak to pierwsze, które kwaskowe nie było w ogóle. (Starsze piwo jest już w butelkach od miesiąca) i się zastanawiam, czy to wpływ zwiększonej ilości słodu pszenicznego, czy raczej jakaś infekcja drożdży. Dodam również, że w nr. 2 i 3 piana jest mało trwała, choć nagazowanie jest dobre. Co o tym myślicie?
Comment