Wpływ ilości słodu pszenicznego na smak pszeniczniaka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    Wpływ ilości słodu pszenicznego na smak pszeniczniaka

    Witam, mam pytanie. Jak duży wpływ na smak ma ilość użytego słodu pszenicznego w piwach pszenicznych. Zrobiłem w tym sezonie 3 pszeniczniaki (na jednej gęstwie 3068) stosując różne proporcje słódów.

    1 - 2,1 kg. słodu pszenicznego na 3,9 kg. ogółem
    2. 2,6 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
    3.- 2,9 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem

    I tak. Pierwsze piwo wyszło bardzo dobre, natomiast 2 i 3 są lekko kwaskowe. Nie są złe, ale jednak nie takie jak to pierwsze, które kwaskowe nie było w ogóle. (Starsze piwo jest już w butelkach od miesiąca) i się zastanawiam, czy to wpływ zwiększonej ilości słodu pszenicznego, czy raczej jakaś infekcja drożdży. Dodam również, że w nr. 2 i 3 piana jest mało trwała, choć nagazowanie jest dobre. Co o tym myślicie?
    Last edited by kolomar; 2009-02-16, 22:32.
    Warzenie piwa
  • Coldleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 95

    #2
    Z tego, co wiem niektóre komercyjne marki stosują nawet 75% słodu pszenicznego. Zasadniczo w literaturze znaleźć można informację, że maksymalne zestawienie powinno wynosić 50:50 słodów, ale np. fraciszkaner ma 75% słodów pszenicznych. Więc to pewnie kwestia receptury. Moje pszeniczniaki są lekko kwaskowe. Nie wiem jak mocno są kwaskowe twoje, ale zawsze powinny mieć taki posmak.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam, mam pytanie. Jak duży wpływ na smak ma ilość użytego słodu pszenicznego w piwach pszenicznych. Zrobiłem w tym sezonie 3 pszeniczniaki (na jednej gęstwie 3068) stosując różne proporcje słódów.

      1 - 2,1 kg. słodu pszenicznego na 3,9 kg. ogółem
      2. 2,6 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
      3.- 2,9 kg. słodu pszenicznego na 4,45 kg. ogółem
      Takie różnice słodu pszenicznego w zasypie, moim zdaniem, nie mają wpływu na smak piwa.Może w ostatniej pozycji na Twojej liście jacyś nadwrażliwcy widzieli by różnice.Według mnie wynikają one raczej z tego, że w domowych warunkach trudno o powtarzalność warek oraz z "delikatności" drożdży do pszeniczniaków w stylu niemieckim.Najłatwiej mutują ze wszystkich znanych mi szczepów.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Przetwarzanie...
      X