Rozlew do butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • blackfin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.02
    • 3

Rozlew do butelek

Witam serdecznie
    Właśnie jestem w trakcie warzenia pierwszej warki. W tym momencie piwo (pilsner Muntons, malt spray, f. górna, brew-kit) jest w trakcie fermentacji cichej. W kilku miejscach (m.in w książce Ziemowita Fałata "Jak warzyć piwo - Praktyczny Poradnik") przeczytałem, że aby nagazować piwo podczas leżakowania należy dodać cukier. Moje pytanie brzmi: jaką ilość cukru należy dodać do butelki 0,5l ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

To mój pierwszy post na tym forum, do tej pory tylko przeglądałem posty. Dziś oficjalnie witam się z Wami, drodzy miłośnicy złocistego napoju
    Ciechanów - Mazowiecka Duma
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

płaska łyżeczka na butelkę
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3490

Witaj na forum.

Różnie to bywa z ilością cukru ale ja daję średnio jedną czubatą łyżeczkę na litr piwa.
      Wcześniej rozpuszczam to w litrze gorącej, przegotowanej wody i wlewam do fermentora z kranikiem i zalewam piwem.

Prawdę powiedziawszy to wszystko jest opisane setki razy na tym forum ale niech Ci będzie wybaczone na dobry początek.
      Twoje
      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-02-18, 20:55.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• blackfin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.02
        • 3

Dziękuję uprzejmnie
        Ciechanów - Mazowiecka Duma

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

Witaj Blackfin na forum.
          Podzielę się swoimi doświadczeniami:
          na początku dodawałem cukier do każdej butelki osobno. Mądrzy podają żeby było 8g na litr. Płaska łyżeczka jak pisze Anteks to właśnie 4g. Można jednak kupić w Browamatorze miarkę z 3 kubeczkami na butelki 0,33, 0,5 i 0,66l która bardzo ułatwia rozlew. Trzeba jednak uważać, aby po zakapslowaniu rozpuścić cukier w butelce. Z cukrem nie ma problemu, ale jak zastosujemy glukozę to już mamy problem bo zbryla się w butelce. Zrezygnowałem z dodawania cukru do butelek i wyskalowałem balon w którym prowadzę cichą fermentację. Wiem dokładnie ile litrów piwa mam w balonie i przed rozlewem dodaję do balonu odpowiednią ilość cukru, glukozy lub syropu i rozlewam w różnej wielkości butelki lub kegi nie martwiąc się ile cukru do jakiej butelki dodać.

Comment

• bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

Średnio jest przyjęte 4g cukru na 0,5 litry piwa, ale przy mocnym odfermentowaniu można delikatnie zwiększyć ilość cukru (dla lepszego nagazowania) i odwrotnie przy słabym odfermentowaniu lepjej zmniejszyć ilość cukru (aby uniknąć zbyt mocnego nagazowania i rozerwania butelki). Ponadto sypiąc cukier bezpośrednio do butelki może powstawać piana, która utrudni butelkowanie, lepsza opcja to zagotować wodę z cukrem i wymieszać delikatnie w całości piwa bezpośrednio przed butelkowaniem. Przy samym butelkowaniu staraj się trzymać koniec rurki na dnie butelki, a w samej rurce nie powinno być powietrza, unikniesz powstawania piany utrudniającej butelkowanie.

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ponadto sypiąc cukier bezpośrednio do butelki może powstawać piana, która utrudni butelkowanie, lepsza opcja to zagotować wodę z cukrem i wymieszać delikatnie w całości piwa bezpośrednio przed butelkowaniem. .
              sypiąc do butelki na początku cukier i zalewając piwem nic się nie pieni , faktem jest że najlepszym sposobem jest zagotowanie wody z cukrem i rozlew za pomocą drugiego fermentatora

Comment

• lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

Trochę nie do końca na temat, ale:

czy ktoś z bardziej doświadczonych piwowarów jest w stanie wyczuć jakąś różnicę w smaku pomiędzy piwem refermentowanym za pomocą cukru a tym z dodatkiem glukozy?

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trochę nie do końca na temat, ale:

czy ktoś z bardziej doświadczonych piwowarów jest w stanie wyczuć jakąś różnicę w smaku pomiędzy piwem refermentowanym za pomocą cukru a tym z dodatkiem glukozy?
                  nie wyczuwam bom nie doświadczony może

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    No, to tak jak ja

Jednakże nie refrmentuję cukrem - tak się przyzwyczaiłam do glukozy, która jest wg mnie bardziej przewidywalna, że w zeszłym roku na cukrze sporo fontann porobiłam Ale smakowo te fontanny było bardzo dobre
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• lordofdabeer
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.06
                      • 112

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      No, to tak jak ja

Jednakże nie refrmentuję cukrem - tak się przyzwyczaiłam do glukozy, która jest wg mnie bardziej przewidywalna, że w zeszłym roku na cukrze sporo fontann porobiłam Ale smakowo te fontanny było bardzo dobre
                      W takim razie nie będę miał oporów jakby trzeba było sypnąć cukru miast glukozy

Comment

• kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer Wyświetlenie odpowiedzi
                        W takim razie nie będę miał oporów jakby trzeba było sypnąć cukru miast glukozy
                        Tylko pamiętaj, że jakieś 5% mniej.
                        blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tylko pamiętaj, że jakieś 5% mniej.
                          Rzekłabym, że nawet 10%. Gdzieś chyba Czes o tym pisał.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Rzekłabym, że nawet 10%. Gdzieś chyba Czes o tym pisał.
                            W tym watku było. Ale są dwie wersje:
                            1. 100g cukru=105g glukozy(bezwodnej) =150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu
                            2. 100g sacharozy = 116g glukozy krystalicznej (ta jest ogólnie dostępna).
                            Czyli jest to nawet >10%, bo zamiast 100g glukozy trzeba dać 86g sacharozy.

Comment

• kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

Najlepiej skorzystać z kalkulatora.
                              blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                              X