Rozlew do butelek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #16
    Niby proste padło pytanie, a jaka się rozwinęła dyskusja

    A korzystając z okazji mam pytanie jak stwierdzić ile jest w brzeczce cukrów fermentowalnych, a ile niefermentowalnych? To, że zależy od sposobu zacierania to wiem ale czy da się dokładnie przewidzieć do jakiego stopnia BLG dane piwo jest w stanie odfermentować.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
      A korzystając z okazji mam pytanie jak stwierdzić ile jest w brzeczce cukrów fermentowalnych, a ile niefermentowalnych? To, że zależy od sposobu zacierania to wiem ale czy da się dokładnie przewidzieć do jakiego stopnia BLG dane piwo jest w stanie odfermentować.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

        #18
        Dzięki za linka )

        W takim razie powiedzcie po co w ogóle się stosuje dodawanie cukru/glukozy.. do refermentacji skoro można piwo odpowiednio wcześniej zabutelkować? Z testu wyjdzie, że odfermentuje do 1 BLG, a my w butelki załadujemy przy np. 2 BLG. To chyba wystarczy aby się nagazowało bez dodatków?

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          To nie jest takie proste. Czasami piwo odfermentujemy do 5-6 Blg (np. Porter Bałtycki), a czasami do 1 Blg (szczególnie słabe piwa). Do tego musimy dodać taki parametr słodu jak "stopień ostatecznego odfermentowania". Jest to cecha odmianowa tak więc zależy od odmiany jęczmienia i nie mamy na to specjalnego wpływu. Tak więc zakładamy, że fermentujemy piwo do końca chociaż ten koniec to czasami 1, a czasami 6 Blg. Więc żeby wzbudzić fermentację dodajemy czystego cukru fermentującego czyli sacharozy lub glukozy, bo jest to pewność, że on w całości zamieni się na alkohol i dwutlenek węgla.
          Tak na marginesie dyskusji o glukozie, to spotkałem się z poglądem (wybitnego fachowca), że drożdże piwowarskie nie przerabiają tak bardzo chętnie glukozy, bo to monocukier. Lepiej sobie radzą z disacharydami jak maltoza, dlatego jako dodatek lepiej stosować sacharozę, a najlepiej kombinację jaką jest syrop glukozowo-fruktozowy.

          Comment

          • pakuR
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.06
            • 3

            #20
            Nowy jestem i zdobywam wiedzę na temat warzenia piwa. Mam pytanie odnośnie butelkowania piwa. Uzywam cukru trzcinowego (brązowy) no i bym go wsypał do butelkowania, czy ma on taki sam przelicznik jak cukier biały? Mam miarkę trójramienną mogę na półlitrowe sypać brązowego jak pokazuje miarka?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • dadek
              Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
              dadek
              Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
              2023-11-09, 20:59
            • konrad93
              Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
              konrad93
              Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

              Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
              2019-01-08, 12:48
            • SupeR_PiwosZ
              Głubczyce, Karlik Ciemne
              SupeR_PiwosZ
              https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

              Piwo Karlik Ciemne

              Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

              Ekstr. brak infromacji
              Alk. 3,5% obj.

              Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
              Piana - drobno...
              wczoraj, 09:04
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...