Rozlew do butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

Niby proste padło pytanie, a jaka się rozwinęła dyskusja

A korzystając z okazji mam pytanie jak stwierdzić ile jest w brzeczce cukrów fermentowalnych, a ile niefermentowalnych? To, że zależy od sposobu zacierania to wiem ale czy da się dokładnie przewidzieć do jakiego stopnia BLG dane piwo jest w stanie odfermentować.

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
      A korzystając z okazji mam pytanie jak stwierdzić ile jest w brzeczce cukrów fermentowalnych, a ile niefermentowalnych? To, że zależy od sposobu zacierania to wiem ale czy da się dokładnie przewidzieć do jakiego stopnia BLG dane piwo jest w stanie odfermentować.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

Dzięki za linka )

W takim razie powiedzcie po co w ogóle się stosuje dodawanie cukru/glukozy.. do refermentacji skoro można piwo odpowiednio wcześniej zabutelkować? Z testu wyjdzie, że odfermentuje do 1 BLG, a my w butelki załadujemy przy np. 2 BLG. To chyba wystarczy aby się nagazowało bez dodatków?

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

To nie jest takie proste. Czasami piwo odfermentujemy do 5-6 Blg (np. Porter Bałtycki), a czasami do 1 Blg (szczególnie słabe piwa). Do tego musimy dodać taki parametr słodu jak "stopień ostatecznego odfermentowania". Jest to cecha odmianowa tak więc zależy od odmiany jęczmienia i nie mamy na to specjalnego wpływu. Tak więc zakładamy, że fermentujemy piwo do końca chociaż ten koniec to czasami 1, a czasami 6 Blg. Więc żeby wzbudzić fermentację dodajemy czystego cukru fermentującego czyli sacharozy lub glukozy, bo jest to pewność, że on w całości zamieni się na alkohol i dwutlenek węgla.
          Tak na marginesie dyskusji o glukozie, to spotkałem się z poglądem (wybitnego fachowca), że drożdże piwowarskie nie przerabiają tak bardzo chętnie glukozy, bo to monocukier. Lepiej sobie radzą z disacharydami jak maltoza, dlatego jako dodatek lepiej stosować sacharozę, a najlepiej kombinację jaką jest syrop glukozowo-fruktozowy.

Comment

• pakuR
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.06
            • 3

Nowy jestem i zdobywam wiedzę na temat warzenia piwa. Mam pytanie odnośnie butelkowania piwa. Uzywam cukru trzcinowego (brązowy) no i bym go wsypał do butelkowania, czy ma on taki sam przelicznik jak cukier biały? Mam miarkę trójramienną mogę na półlitrowe sypać brązowego jak pokazuje miarka?

Comment

Przetwarzanie...
            X