Witam.Czy można uwarzyć w miarę dobrego portera z brewkita? Produkty z WESa:ekstrakty ciemne i barwiący.jeśli chodzi o ekstrakty ciemne,to czy lepiej jakby były nachmielone? PZDR
Porter z brewkita
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedziCzy można uwarzyć w miarę dobrego portera z brewkita?
Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedziProdukty z WESa:ekstrakty ciemne i barwiący
Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2009-02-25, 15:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziNie piszesz, czy chciałbyś zrobić portera angielskiego czy bałtyckiego.
Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.
Zrobiłem kiedyś testową warkę tylko z ciemnego ekstraktu WES. Było to lekkie (11blg) piwo górnej fermentacji (drożdże Irish Ale). Piwo wyszło pijalne, ale generalnie nie polecam, bo odfermentowało tylko do 4,5blg oraz miało dość wyraźne kwaskowe posmaki - nie była to chyba infekcja (kwaskowość się nie zwiększała) więc stawiam że ten ekstrakt tak ma (pewnie od ciemnych i barwiących słodów).
Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Do warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDRmb WOS
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedziDo warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDR
Comment
-
-
Porter z ekstraktów - da się na pewno. W książce Browamatora - "Sprawdzone Receptury" było coś takiego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziPrzyjdź do mnie, to Ci ześrutuję :>mb WOS
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziPorter z ekstraktów - da się na pewno. W książce Browamatora - "Sprawdzone Receptury" było coś takiego.
Moja pierwsza warka to był właśnie porter z ekstraktów - opis tutaj - post nr 6
To był wprawdzie górnej fermentacji, ale wystarczy drożdże dać dolne do tego przepisu. Można zmodyfikować - ekstrakt jasny zamienić na bursztynowy i dodać ekstraktu ciemnego. Tamten to mój pierwszy wyczyn, bardzo prostacki w składzie, po za tym wtedy jeszcze bursztynowego w WESie nie było.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-09, 15:08.
Comment
-
-
A jakby ta receptura wyglądała z obecnie dostępnymi ekstraktami? Które drożdże do dolnej byś zaproponowała. Może dla ułatwienia oprzesz się na tym co jest dostępne w centrumpiwowarstwa.pl? ;-)
Kusi mnie zrobienie portera na chłody po lecie ale warunków do pełnego warzenia jeszcze nie mam a temperatury na dolniaki pewnie niedługo się skończą nawet w sprzyjającyhc pomieszczeniach...Pozdrawiam, Maciek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M-kwadrat Wyświetlenie odpowiedziMoże dla ułatwienia oprzesz się na tym co jest dostępne w centrumpiwowarstwa.pl? ;-)
Docelowo w sklepie też będziemy mieli zestawy z ekstraktów, skoro jest zapotrzebowanie na portera, to zaraz pomyślę nad tym i dam znać
Comment
-
Comment