Witam.Czy można uwarzyć w miarę dobrego portera z brewkita? Produkty z WESa:ekstrakty ciemne i barwiący.jeśli chodzi o ekstrakty ciemne,to czy lepiej jakby były nachmielone? PZDR
Porter z brewkita
Collapse
X
-
Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.
Zrobiłem kiedyś testową warkę tylko z ciemnego ekstraktu WES. Było to lekkie (11blg) piwo górnej fermentacji (drożdże Irish Ale). Piwo wyszło pijalne, ale generalnie nie polecam, bo odfermentowało tylko do 4,5blg oraz miało dość wyraźne kwaskowe posmaki - nie była to chyba infekcja (kwaskowość się nie zwiększała) więc stawiam że ten ekstrakt tak ma (pewnie od ciemnych i barwiących słodów).
Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2009-02-25, 16:02.Comment
-
Nie piszesz, czy chciałbyś zrobić portera angielskiego czy bałtyckiego.
Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.
Zrobiłem kiedyś testową warkę tylko z ciemnego ekstraktu WES. Było to lekkie (11blg) piwo górnej fermentacji (drożdże Irish Ale). Piwo wyszło pijalne, ale generalnie nie polecam, bo odfermentowało tylko do 4,5blg oraz miało dość wyraźne kwaskowe posmaki - nie była to chyba infekcja (kwaskowość się nie zwiększała) więc stawiam że ten ekstrakt tak ma (pewnie od ciemnych i barwiących słodów).
Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Do warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDRmb WOSComment
-
Do warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDRComment
-
Porter z ekstraktów - da się na pewno. W książce Browamatora - "Sprawdzone Receptury" było coś takiego.Comment
-
mb WOSComment
-
Moja pierwsza warka to był właśnie porter z ekstraktów - opis tutaj - post nr 6
To był wprawdzie górnej fermentacji, ale wystarczy drożdże dać dolne do tego przepisu. Można zmodyfikować - ekstrakt jasny zamienić na bursztynowy i dodać ekstraktu ciemnego. Tamten to mój pierwszy wyczyn, bardzo prostacki w składzie, po za tym wtedy jeszcze bursztynowego w WESie nie było.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-09, 16:08.Comment
-
A jakby ta receptura wyglądała z obecnie dostępnymi ekstraktami? Które drożdże do dolnej byś zaproponowała. Może dla ułatwienia oprzesz się na tym co jest dostępne w centrumpiwowarstwa.pl? ;-)
Kusi mnie zrobienie portera na chłody po lecie ale warunków do pełnego warzenia jeszcze nie mam a temperatury na dolniaki pewnie niedługo się skończą nawet w sprzyjającyhc pomieszczeniach...Pozdrawiam, MaciekComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj
"German Helles"
Ekstr. 12%, alk. 4,9%
Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-09, 02:23 -
-
Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar z Kreuzwertheim z bawarskiej Dolnej Frankonii.
https://spessart-brauerei.de/
Nie ma tam jednak w rozpisce tego piwa. Być może jest ono sprzedawane pod tą nazwą tylko do znanej sieci napojowej Hoffmann, której punkty możne znaleźć w Brandenburgii, też blisko...-
Channel: Niemcy
2025-03-09, 00:37 -
-
https://www.facebook.com/events/2462748283989068/
Jak co roku trzecia sobota stycznia...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment