Porter z brewkita

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woosaa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.07
    • 1557

    Porter z brewkita

    Witam.Czy można uwarzyć w miarę dobrego portera z brewkita? Produkty z WESa:ekstrakty ciemne i barwiący.jeśli chodzi o ekstrakty ciemne,to czy lepiej jakby były nachmielone? PZDR
    mb WOS
  • peter007
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.06
    • 2820

    #2
    Brewkit to co innego niż warzenie z ekstraktów. Skoro są gotowe brewkity to chyba oczywiste, że się da, tak samo jak z ekstraktów
    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy można uwarzyć w miarę dobrego portera z brewkita?
      Nie piszesz, czy chciałbyś zrobić portera angielskiego czy bałtyckiego.
      Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
      Produkty z WESa:ekstrakty ciemne i barwiący
      Zrobiłem kiedyś testową warkę tylko z ciemnego ekstraktu WES. Było to lekkie (11blg) piwo górnej fermentacji (drożdże Irish Ale). Piwo wyszło pijalne, ale generalnie nie polecam, bo odfermentowało tylko do 4,5blg oraz miało dość wyraźne kwaskowe posmaki - nie była to chyba infekcja (kwaskowość się nie zwiększała) więc stawiam że ten ekstrakt tak ma (pewnie od ciemnych i barwiących słodów).
      Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
      Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Stasiek; 2009-02-25, 15:02.

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie piszesz, czy chciałbyś zrobić portera angielskiego czy bałtyckiego.
        Do angielskiego widzę, że jest nawet jakiś brewit Muntonsa, do bałtyckiego nie kojarzę żeby jakiś był.



        Zrobiłem kiedyś testową warkę tylko z ciemnego ekstraktu WES. Było to lekkie (11blg) piwo górnej fermentacji (drożdże Irish Ale). Piwo wyszło pijalne, ale generalnie nie polecam, bo odfermentowało tylko do 4,5blg oraz miało dość wyraźne kwaskowe posmaki - nie była to chyba infekcja (kwaskowość się nie zwiększała) więc stawiam że ten ekstrakt tak ma (pewnie od ciemnych i barwiących słodów).
        Jeśli by z tego ekstraktu zrobić coś co ma 22blg to zapewne odfermentuje to do 8-9blg a posmaki kwaskowe będą jeszcze wyraźniejsze.
        Ale oczywiście możesz spróbować. I dać znać co wyszło.
        Porter wyjdzie ale i tak to będzie tylko WESPorter swojego uwarzysz tylko ze słodu własnoręcznie ześrutowanego.Pozdr i życzę udanych warek
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1557

          #5
          Do warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDR
          mb WOS

          Comment

          • Mumin_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.10
            • 109

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woosaa Wyświetlenie odpowiedzi
            Do warzenia to trochę droga daleka(raczej już nie na wiosnę).Na razie chcę się dowiedzieć,czy wogóle się za to brać.Śrutowanie raczej odpada(brak warunków i ...).Z tego co koledzy piszą,wnioskuję że lepszy by był ekstrakt nie nachmielony?Oczywiście niekoniecznie musi być to ekstrakt z WESa.PZDR
            Przyjdź do mnie, to Ci ześrutuję :>

            Comment

            • artur2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 535

              #7
              Porter z ekstraktów - da się na pewno. W książce Browamatora - "Sprawdzone Receptury" było coś takiego.
              Mniej alkoholu, więcej smaku !
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • woosaa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.07
                • 1557

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                Przyjdź do mnie, to Ci ześrutuję :>
                Dzięki za zaproszenie Na razie mam do uwarzenia na wiosnę jeszcze 2 warki.Potem pauza do jesieni i wtedy można coś zesrutować.Do tego czasu muszę się podszkolić,bo śrutowanie to dla mnie czarna magia.Dzięki.PZDR
                mb WOS

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Porter z ekstraktów - da się na pewno. W książce Browamatora - "Sprawdzone Receptury" było coś takiego.
                  Tak, to receptura darka Krasnodębskiego.

                  Moja pierwsza warka to był właśnie porter z ekstraktów - opis tutaj - post nr 6

                  To był wprawdzie górnej fermentacji, ale wystarczy drożdże dać dolne do tego przepisu. Można zmodyfikować - ekstrakt jasny zamienić na bursztynowy i dodać ekstraktu ciemnego. Tamten to mój pierwszy wyczyn, bardzo prostacki w składzie, po za tym wtedy jeszcze bursztynowego w WESie nie było.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-09, 15:08.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • M-kwadrat
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2004.07
                    • 304

                    #10
                    A jakby ta receptura wyglądała z obecnie dostępnymi ekstraktami? Które drożdże do dolnej byś zaproponowała. Może dla ułatwienia oprzesz się na tym co jest dostępne w centrumpiwowarstwa.pl? ;-)
                    Kusi mnie zrobienie portera na chłody po lecie ale warunków do pełnego warzenia jeszcze nie mam a temperatury na dolniaki pewnie niedługo się skończą nawet w sprzyjającyhc pomieszczeniach...
                    Pozdrawiam, Maciek

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika M-kwadrat Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może dla ułatwienia oprzesz się na tym co jest dostępne w centrumpiwowarstwa.pl? ;-)
                      No jak nie, jak tak

                      Docelowo w sklepie też będziemy mieli zestawy z ekstraktów, skoro jest zapotrzebowanie na portera, to zaraz pomyślę nad tym i dam znać
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X