Piwko z brewkita śmierdzi :(

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bozoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 18

    #1

    Piwko z brewkita śmierdzi :(

    Witam.

    Co się stało? Nastawiłem, jak już zresztą niepierwszy raz piwko z brewkita coopers, fermentowało sobie ładnie, stało w fermentorze równo 7 dni. Na koniec wskazało 0.5, no może z 1 BLG. Zlałem ładnie, zabutelkowałem. Jak na razie żadnych niepokojących objawów. Minął kolejny tydzień, w butelkach drożdże osiadły, dość ładnie się sklarowało, a jako, że ostatnia butelka ze zlewania wyszła niepełna (tak z pół w niej było), to postanowiłem skosztować co się zrobiło. Nalałem do szklanki, wypiłem z 2-3 łyki, resztę wylałem. Śmierdzi i to dość mocno. Takimi zdechłymi drożdżami wali. Czy ktoś ma pomysł co się stało? I czy ono wszystko będzie tak waliło? Da się to jakoś "odsmrodzić", czy tylko do kibla z nim? :/
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Jeśli tylko śmierdzi, a w smaku jest dobre, to po jakimś czasie mu przejdzie, po jakichś 2-3 miesiącach, zatem nie próbuj poki co, tylko czekaj
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • bozoo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.10
      • 18

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Jeśli tylko śmierdzi, a w smaku jest dobre, to po jakimś czasie mu przejdzie, po jakichś 2-3 miesiącach, zatem nie próbuj poki co, tylko czekaj
      Znaczy... Jak będzie sobie stało w piwnicy (za jakiś tydzień wyniosę) ładnie w buteleczkach pod korkiem i na drożdżach, to mu smród przejdzie? Toż to byłaby najlepsza wiadomość jaką dostałem dzisiejszego nędznego dnia Dzięki.

      Comment

      • lordofdabeer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.06
        • 112

        #4
        Najlepiej spróbuj za jakieś 2 tygodnie następną butelkę i będziesz wiedział więcej.

        Na pewno dobrze zmierzyłeś, że odfermentowało do 1 blg?

        Comment

        • macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 682

          #5
          Jak to już ktoś na tym forum napisał ".... wylać zawsze zdążysz..." może to tylko ta jaedna butelka, ja często też mam taką "zlewaną" ostatnią butelkę z większą ilością drożdży, ale nigdy nie śmierdziała, chyba, że drożdżami !!!
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
            Znaczy... Jak będzie sobie stało w piwnicy (za jakiś tydzień wyniosę) ładnie w buteleczkach pod korkiem i na drożdżach, to mu smród przejdzie? Toż to byłaby najlepsza wiadomość jaką dostałem dzisiejszego nędznego dnia Dzięki.
            Przejdzie, miałam kilka takich piw, zawsze przechodziło. Pod warunkiem, że TYLKO śmierdzi
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
              ... zdechłymi drożdżami wali...
              Możesz sprecyzować, na czym polega walenie zdechłymi drożdżami? Dla mnie zdechłe i żywe śmierdzą tak samo.

              Comment

              • bozoo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.10
                • 18

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Możesz sprecyzować, na czym polega walenie zdechłymi drożdżami? Dla mnie zdechłe i żywe śmierdzą tak samo.
                Chyba nie. Kiedyś jak wywalałem osad drożdżowy po warce, to zalałem go wrzątkiem. Spróbuj sobie - tak śmierdzą zdychające Żywe, takie wprost z torebki dopiero co uwodnione mają dość przyjemny zapach.

                Comment

                • bozoo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.10
                  • 18

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                  Na pewno dobrze zmierzyłeś, że odfermentowało do 1 blg?
                  Z dokładnością do 0.5 BLG.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Osad drożdżowy po warce to nie tylko drożdże, więc trudno akurat na ich trupy zwalić cały aromat z dna wiadra.Jak kupisz sobie w aptece nieżywe drożdże w postaci tabletek, to nie śmierdzą nic a nic. A nawet pewnie mozna dostać wersję perfumowaną, a zapachu lawendy, morskiej fali lub jakiegoś innego dziwactwa.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10795

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
                      Witam.

                      . Na koniec wskazało 0.5, no może z 1 BLG.
                      ja to chyba jakiś inny jestem mi nigdy nie odfermntował do 0,5-1 blg , ba do 3 rzadko
                      odfermentuje
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Niektóre koncentraty z cukrem tak mają.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          ja to chyba jakiś inny jestem mi nigdy nie odfermntował do 0,5-1 blg , ba do 3 rzadko
                          odfermentuje
                          Tak głębokie odfermentowanie moim zdaniem świadczy o zakażeniu bakteryjnym.Nawet przy braku zapachowo-smakowych zapowiedzi.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • bozoo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.10
                            • 18

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                            Tak głębokie odfermentowanie moim zdaniem świadczy o zakażeniu bakteryjnym.Nawet przy braku zapachowo-smakowych zapowiedzi.
                            Hmm... Zawsze tak dochodziło. Nawet w ulotce dołączonej do brewkita wspominają, że tak dojdzie. Acha, mówimy o wskazaniu cukromierza jako takim (nie uwzględniając wpływu alkoholu na wskazanie).

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bozoo
                              Witam.

                              Co się stało? Nastawiłem, jak już zresztą niepierwszy raz piwko z brewkita coopers, fermentowało sobie ładnie, stało w fermentorze równo 7 dni. Na koniec wskazało 0.5, no może z 1 BLG. Zlałem ładnie, zabutelkowałem. Jak na razie żadnych niepokojących objawów. Minął kolejny tydzień, w butelkach drożdże osiadły, dość ładnie się sklarowało, a jako, że ostatnia butelka ze zlewania wyszła niepełna (tak z pół w niej było), to postanowiłem skosztować co się zrobiło. Nalałem do szklanki, wypiłem z 2-3 łyki, resztę wylałem. Śmierdzi i to dość mocno. Takimi zdechłymi drożdżami wali. Czy ktoś ma pomysł co się stało? I czy ono wszystko będzie tak waliło? Da się to jakoś "odsmrodzić", czy tylko do kibla z nim? :/
                              Do kibla i biegiem do e-Prezesa napewno Cię swoim poratuje
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                dadek
                                W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                2022-10-21, 02:12
                              • dadek
                                Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                                dadek
                                Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                                2022-04-08, 01:05
                              • dadek
                                Ukraina, Słowiańsk, Bulwar Puszkina 9, Torskaja Pivovarnia/RC Taler
                                dadek
                                Słowiańsk to jak na razie najdalej na wschód wysunięte miasto Ukrainy do jakiego dotarliśmy. Leży w okręgu donieckim (choć jak wiadomo sam Donieck obecnie jest zajęty przez separatystów), a związek z Polską ma taki, że jest miastem partnerskim Opoczna znanego z fabryki płytek ceramicznych....
                                2020-03-26, 04:32
                              • heckler
                                Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                heckler
                                Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                2025-01-31, 11:11
                              • dadek
                                Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
                                dadek
                                24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
                                2020-03-13, 03:58
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...