Fermentacja burzliwa w dolnych zakresach fermentacji górnej, czyli 17-18 stopni. Fermentacja cicha w jeszcze niższej. Teoretycznie cichą powinno się robić w temperaturze jak dla dolnej, ale jeśli się obawiasz, że Ci drożdże jeszcze nie dojadły wszystkiego, to lepiej tak nie rób, bo górniaki w zimnie nie pracują, a potem mogą Ci butelki porozrywać jak gdzieś im cieplej się zrobi
Coldleon, masz mnie w ignorowanych czy co, że moje posty olewasz?
Marusiu, wiesz, że nigdy tego nie robię.
Twój post był tak jednoznaczny i zrozumiały, że nie ma co komentować. Dziękuję za ostrzeżenie w kwestii niższych temperatur w przypadku drożdzy górnej fermentacji. Nie przewidziałbym takiego efektu. Jakoś mi po głowie z nieznanych przyczyn chodziło, iż ALT trzeba w trochę niższych temperatura, ale sądzę, że pomyliłem z koelschem
Ostatnia zmiana dokonana przez Coldleon; 2009-02-27, 14:39.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon
Łoj, chyba Koelsch powinien fermentować w odrobinę niższych temperaturach.
Misiu drogi Do koelscha używamy drożdży górnej fermentacji Mają one to do siebie, że w niskich temperaturach nie żreją Zatem poniżej 16 stopni masz szansę na zatrzymanie fermentacji. Zatem nie ma co "chybać"
Misiu drogi Do koelscha używamy drożdży górnej fermentacji Mają one to do siebie, że w niskich temperaturach nie żreją Zatem poniżej 16 stopni masz szansę na zatrzymanie fermentacji. Zatem nie ma co "chybać"
Jeśli chodzi o burzliwą. Cichą zaleca się w temp. bliskich 0°C.
Żeby nie było, ze opieram się tylko na instrukcjach z BA, robiłem tak i nie maiłem problemu ani z granatami, ani z nagazowaniem. Oczywiście trzeba przy odmierzaniu surowca do refermentacji wziąć pod uwagę w jakiej temp. jest piwo.
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
Comment