Alt - fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Coldleon
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 95

    Alt - fermentacja

    Cześć,
    W jakiej temperaturze fermetnować - Alta.
    W burzliwej i cichej
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć,
    W jakiej temperaturze fermetnować - Alta.
    W burzliwej i cichej
    w odpowiedniej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Fermentacja burzliwa w dolnych zakresach fermentacji górnej, czyli 17-18 stopni. Fermentacja cicha w jeszcze niższej. Teoretycznie cichą powinno się robić w temperaturze jak dla dolnej, ale jeśli się obawiasz, że Ci drożdże jeszcze nie dojadły wszystkiego, to lepiej tak nie rób, bo górniaki w zimnie nie pracują, a potem mogą Ci butelki porozrywać jak gdzieś im cieplej się zrobi
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Coldleon
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.12
        • 95

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        w odpowiedniej
        Łojej, wiedziałem... na wujku dobrą radę zawsze możesz polegać.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
          Łojej, wiedziałem... na wujku dobrą radę zawsze możesz polegać.
          wystarczyło zernkąć np.tu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Coldleon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 95

            #6
            Wiedziałem, ze coś przeoczyłem.
            Ałła, ałła, ałła, ałła wezyrze

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Coldleon, masz mnie w ignorowanych czy co, że moje posty olewasz?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Coldleon
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 95

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Coldleon, masz mnie w ignorowanych czy co, że moje posty olewasz?
                Marusiu, wiesz, że nigdy tego nie robię.

                Twój post był tak jednoznaczny i zrozumiały, że nie ma co komentować. Dziękuję za ostrzeżenie w kwestii niższych temperatur w przypadku drożdzy górnej fermentacji. Nie przewidziałbym takiego efektu. Jakoś mi po głowie z nieznanych przyczyn chodziło, iż ALT trzeba w trochę niższych temperatura, ale sądzę, że pomyliłem z koelschem
                Last edited by Coldleon; 2009-02-27, 14:39.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jakoś mi po głowie z nieznanych przyczyn chodziło, iż ALT trzeba w trochę niższych temperatura, ale sądzę, że pomyliłem z koelschem
                  No i dobrze kombinowałeś, bo te piwa mają podobne wymagania, jeżeli chodzi o fermentację
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Coldleon
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.12
                    • 95

                    #10
                    Łoj, chyba Koelsch powinien fermentować w odrobinę niższych temperaturach.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Za instrukcją na alta z zestawu BA.
                      Burzliwa 16-17°C
                      Cicha 4°C (3 tygodnie)
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Coldleon Wyświetlenie odpowiedzi
                        Łoj, chyba Koelsch powinien fermentować w odrobinę niższych temperaturach.

                        Misiu drogi Do koelscha używamy drożdży górnej fermentacji Mają one to do siebie, że w niskich temperaturach nie żreją Zatem poniżej 16 stopni masz szansę na zatrzymanie fermentacji. Zatem nie ma co "chybać"
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Misiu drogi Do koelscha używamy drożdży górnej fermentacji Mają one to do siebie, że w niskich temperaturach nie żreją Zatem poniżej 16 stopni masz szansę na zatrzymanie fermentacji. Zatem nie ma co "chybać"
                          Jeśli chodzi o burzliwą. Cichą zaleca się w temp. bliskich 0°C.
                          Żeby nie było, ze opieram się tylko na instrukcjach z BA, robiłem tak i nie maiłem problemu ani z granatami, ani z nagazowaniem. Oczywiście trzeba przy odmierzaniu surowca do refermentacji wziąć pod uwagę w jakiej temp. jest piwo.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X