Jak się dobrze rozplanuje proces warzenia to to prawie nic nie trzeba sterylizować specjalnie.Na przykład do sterylizacji fermentora używam gorącej brzeczki.Słyszałem, że w okolicach Wrocka też tak robią
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Jesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką... tylko czy ten fermentor z BA to wytrzyma?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg
Jesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką... tylko czy ten fermentor z BA to wytrzyma?
Ja takich fermentorów od 5 lat używam w ten sposób, więc się nie obawiaj.
Natomiast podany przez nas sposób (przelewania gorącej brzeczki do fermentora) jest kontrowersyjny i nie polecany przez większość, ze względu na teoretyczną możliwość pojawienia się w piwie DMS (czyli zapachu warzywnego) oraz innych nieprzyjemnych rzeczy. Z mojej praktyki 5 letniej i 122 warkowej to nie wynika, ale czuję się w obowiązku podać Ci, jaka jest teoria, czy się ona sprawdza, czy nie, oraz przygotowac Cię na ewentualną krytykę ze strony tej większości, która tak nie robi i nigdy nie robiła
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-18, 14:33.
Gdyby nie wytrzymywał to by niedoradzali. Nie rób ludzi głupków.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Jest jeszcze jedna możliwość dlaczego skwaśniało - za długo było nastawione na burzliwą. Klika razy znajomi mówili: "E tam, jeszcze sobie dzień poczekamy" - a tu hyc i kwas.
Witam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?
Witam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?
Jaką pompkę? Taką ściskaną co jest dołączona do wężyka w zestawie z Biowinu?
Ja ją wyrzuciłem.
Wężyki dezynfekuję wrzucając na chwilę do wrzątku.
Węże i pompkę wrzucić do fermentora z roztwrem ACE czy co tam masz Kranik odkręcić, sparzyć, wyczyścić dziurkę w fermentorze, przykręcić, zalać roztworem na 45 minut. Wypłukać kilka razy wodą, można na koniec przelać wrzątkiem.
Mareks a co robisz z rurka z zaworkiem do rozlewania piwa do butelek. Też traktujesz ją wrzątkiem? Ja raz potraktowałem i miałem dużo zabawy przy próbie wyprostowania tej rurki - przyjęła kształt fermentatora .
Ją wrzucam do fermentora z roztworem ACE a potem płuczę dokładnie.
Fermentor płucze roztworem ACE a potem wyparzam wrzątkiem.
Ten z kranikiem tez ale uważam aby wrzątek nie za długo był w kraniku aby go nie zniszczyć. Fermentor cały czas obracam aby wrzątek rozprowadzic po całej powierzchni.
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
Comment