Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #91
    Dołączę się do tematu, choć pewnie odpowiedź już znam.

    Pierwsze piwo robię, z brewkita (ekstrakt WES ciemny stout), niestety żadnej instrukcji nie miałem, więc postępowałem wg tego co sobie posklecałem z różnych znalezionych postów. I tak:

    Fermentator (kranik, przykrywkę, rurkę) i łyżkę do mieszania wysterylizowałem wrzątkiem - jedynie wrzątkiem, wyszedłem z założenia - być może błędnego - że nówki nie ma sensu dezynfekować chemicznie.
    Zawartość puszki wlałem do ciepłej wody i zagotowałem 10 minut z kg cukru, następnie przelałem to do fermentatora i dopełniłem kranówką (zazwyczaj piję ją bez problemów i najmniejszych konsekwencji, pewnie to też słaby punkt). Fermentator zatkałem szczelnie, żeby żadne świństwo się przypadkiem nie dostało.

    Fermentacja zaczęła się już po 12(?) godzinach - nie było mnie w tym czasie w domu - i radośnie, ku mojej uciesze, plumkała. Wczoraj, czyli czwartego dnia od nastawienia fermentacja się wstrzymała, a dziś znów zaczęła. Otworzyłem fermentator, a tam zero piany (naczytałem się, że przy burzliwej to kilka centymetrów), jedynie pozostałości na pół centrymetra na ściankach. Spróbowałem więc smaku - a tu kwas.

    Nie wiem, może źle oceniam, ale piwo mi się chyba skwasiło. Żona mówi, że kwasowy jest posmak, dla mnie jest to dominujący smak. Nie wiem, co mam robić - wylewać i nastawiać następne (dezynfekując wszystko chemicznie, i używając wody butelkowej/przegotowanej), czy dać mu szansę i rozlać w butelki na dojrzewanie?

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #92
      Ciężko stwierdzić bez próbowania. Jaki to kwas? Kwaskowate czy ocet? Stout generalnie jest lekko kwaskowaty. Zrobiłeś wszystko poprawnie, przynajmniej z tego co opisujesz. Ja bym na Twoim miejscu butelkował (tylko poczekaj jeszcze parę dni). W sumie nic już nie ryzykujesz.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #93
        Jest kwaskowe czy kwaśne ? Jakie blg ?

        edit. seta szybszy
        Last edited by Seta; 2010-03-24, 13:53. Powód: połączyłem posty - sprawdzam swoja moc :D
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #94
          Wypić się da, więc chyba jednak bardziej kwaskowe niż kwaśne. Aerometr pokazuje 4 blg, fermentacja cały czas obecna.

          W takim razie czekam, dzięki za szybką odpowiedź (i pocieszenie)

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #95
            Po 2-3 tygodniach sprawdź smak. Jeśli to zakażenie kwas będzie się niestety pogłębiał. Czasami młode zakażone piwo da się wypić, ale po 2 miesiącach już tylko kibel lub ocet do marnowania mięsa .

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #96
              A jak zapach? Stout będzie kwaskowy na początku - ważne, żeby nie śmierdział
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Po 2-3 tygodniach sprawdź smak. Jeśli to zakażenie kwas będzie się niestety pogłębiał. Czasami młode zakażone piwo da się wypić, ale po 2 miesiącach już tylko kibel lub ocet do marnowania mięsa .
                Sezon grillowy już powoli się zaczyna więc nic się nie zmarnuje pozostanie tylko żal ale bądźmy dobrej mysli
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jak zapach? Stout będzie kwaskowy na początku - ważne, żeby nie śmierdział
                  "Zapach podpiwku" (niezależny test na reprezentacyjnej grupie domowników), aczkolwiek z zakażeniem chyba się muszę pogodzić. Zabutelkuję, a za 3 tygodnie się zagryzie kiełbaską z grilla

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                    "Zapach podpiwku"
                    To nie trać wiary. Ocet pachnie inaczej...
                    Idź do sklepu, kup sobie Guinnessa i wsmakuj się w jego kwaskowatość.

                    Comment

                    • Gabe
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2010.03
                      • 405

                      Trochę czasu minęło, kilka butelek otwartych, kilku testerów zatrudnionych... i nie jest źle.

                      Piwo jest zdecydowanie wytrawne (lepiej brzmi niż kwaskowate ), raczej bez zakażenia, w moim mniemaniu bardzo smaczne. Oczywiście spanikowałem, jak to u początkujących bywa.

                      Tak czy inaczej dziękuję za wsparcie i dobre rady, właśnie nastawiam drugą warkę brewkitową :]

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        No to już nasz jesteś...
                        Last edited by Seta; 2010-04-13, 21:20.

                        Comment

                        • gucio56
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.04
                          • 15

                          kwaskowatość

                          Witam

                          Pewnie troszkę odgrzeję temat ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie.
                          Nastawiłem warkę burzliwa - OK, cicha - Ok, zabutelkowane - około 2 tygodni gazowania i było ok. Niestety po około 3 tygodniach pojawiła się kwaskowatość w smaku, która raczej nie narasta - około 1,5 miesiąca i jest na tym samym poziomie. Co może być przyczyną??
                          Nadmienię, iż dodałem za mało cukru do refermentacji (pół normy) - czy to może być przyczyną bo piwo nie ma posmaku słodowego jak miało na początku - tak jakby przerobiło cały cukier i poszło w kwaśniaka - czy mieliście podobny problem?? (butelki umyłem i dobrze przelałem wrzątkiem, kapsle wyparzone)
                          Gucio56 - piwowar amator

                          Comment


                          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gucio56 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam

                            Pewnie troszkę odgrzeję temat ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie.
                            Nastawiłem warkę burzliwa - OK, cicha - Ok, zabutelkowane - około 2 tygodni gazowania i było ok. Niestety po około 3 tygodniach pojawiła się kwaskowatość w smaku, która raczej nie narasta - około 1,5 miesiąca i jest na tym samym poziomie. Co może być przyczyną??
                            Nadmienię, iż dodałem za mało cukru do refermentacji (pół normy) - czy to może być przyczyną bo piwo nie ma posmaku słodowego jak miało na początku - tak jakby przerobiło cały cukier i poszło w kwaśniaka - czy mieliście podobny problem?? (butelki umyłem i dobrze przelałem wrzątkiem, kapsle wyparzone)
                            A co to za piwo i jakie drożdże?

                            Comment

                            • gucio56
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.04
                              • 15

                              Piwo to Kölsch 11º BLG (zestaw ze sklepu Browaru) a drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast
                              Gucio56 - piwowar amator

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gucio56 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piwo to Kölsch 11º BLG (zestaw ze sklepu Browaru) a drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast
                                Wg mnie to zakażenie, lekka kwaskowatość mogła wyjść przy pszenicznym i innych drożdżach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X