Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alkatraz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 3

    Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

    Jestem początkującym piwowarem, ale mam za sobą już kilka warek.
    Te z brewkitów ok, szału smakowego nie było, ale w miarę smaczne.
    Ale gdy zacząłem zacierać piwa mi nie smakują, wszystkie są kwaśne. Nie są to kwasy niewypijalne, ale kwaśny smak jest mocno dominujący.
    Zacierałem pszeniczne ciemne, stouta i kolscha i wszędzie jest ten sam problem. Surowce z browamatora, drożdże suche Safale jakie były w zestawie.
    Czystość była zachowana (odkażanie pirosiarczynem, wyparzanie) - nawet żona powiedziała, że dziecku nigdy tak sterylnie butelek nie przygotowywałem hehe.

    W czym tkwi przyczyna kwaśnego smaku? Czy drożdże płynne będą dużo lepsze?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Odkażaj fermentory Cloroxem lub ACE - szklankę tego zalej ciepławą wodą cały fermentor, po 40 minutach przepłucz bieżącą wodą kilkukrotnie, na koniec możesz przelać litrem wrzątku. To, co opisujesz to kwasiżurki wynikające z błędnego sposobu dezynfekcji, Tobie się, wydaje, że dezynfekujesz, a bakteriom w to graj

    Przy okazji pozdrawiam nowego piwowara
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • alkatraz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.06
      • 3

      #3
      Nie odkażam ACE, ale pirosiarczyn daję w stężeniu większym niż zalecane i na długo, czasem nawet na godzinę.

      Czy typ drożdży ma jakieś znaczenie?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy typ drożdży ma jakieś znaczenie?

        Jezeli używałes różnych drozdży tzn. że nie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • alkatraz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.06
          • 3

          #5
          chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie mogą.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz Wyświetlenie odpowiedzi
              chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?
              Nie są lepsze (pod tym względem), a wręcz są gorsze, bo łatwiej coś spieprzyć. Na początku nie ma się co na płynne porywać.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz Wyświetlenie odpowiedzi
                chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?
                Napisałam wyczerpującą odpowiedź w pierwszym moim poście. Może powtórzę dobitniej - pirosiarczyn to za mało. Drożdże nic tu nie mają do rzeczy. Ile jeszcze osób ma ci to napisać? Podaj liczbę, to poproszę znajomych piwowarów, żeby Ci to napisali po kilka razy
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Odkażaj fermentory Cloroxem lub ACE - szklankę tego zalej ciepławą wodą cały fermentor, po 40 minutach przepłucz bieżącą wodą kilkukrotnie, na koniec możesz przelać litrem wrzątku. To, co opisujesz to kwasiżurki wynikające z błędnego sposobu dezynfekcji, Tobie się, wydaje, że dezynfekujesz, a bakteriom w to graj

                  Przy okazji pozdrawiam nowego piwowara
                  Marusia ty masz warzyć a nie odplamiać
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Marusia ty masz warzyć a nie odplamiać
                    Przemek, coś dobrego chyba pijesz?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przemek, coś dobrego chyba pijesz?
                      No jasne swoje piwko pozdr
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1553

                        #12
                        Kolego Alkatraz! Posłuchaj Marusii.Miałem podobny problem i odkąd zamieniłem piro na ACE to o "kwasie"mogę zapomnieć! PZDR
                        mb WOS

                        Comment

                        • dentharg
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.05
                          • 16

                          #13
                          Kurcze, ja dezynfekuje Chemipro OXI a alt wyszedł mi kwaskowaty. Pierwszy raz mi takie piwo wyszło (jest to moje 2. z zacieraniem) i nie wiedziałem, czy tak smakuje alt, czy raczej piwo skisło. I teraz wydaje mi się, że jednak skisło.

                          Nie bardzo wiem co mogłem spitolić; odkażam jak zwykle - najpierw myję płynem, potem leję gorącą wodę (ok 5l), sypię Chemipro, zostawiam na ok 10 minut. Potem przelewam gorącą wodą.

                          Robię tak z fermentorami, sitem do wysładzania (wkład od browamator), kranik, wężyki przelewowe, butelki...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Wszystko czego używasz w procesie warzenia przed procesem chmielenia nie musi być sterylne.

                            Dezynfekcja na tym etapie to strata czasu i możliwość wniesienia niepożądanych smaków i zapachów ze środków chemicznych.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wszystko czego używasz w procesie warzenia przed procesem chmielenia nie musi być sterylne.
                              Ja bym nawet powiedziała, że przed ZAKOŃCZENIEM procesu chmielenia. Dopiero od momentu wyłączenia palnika brzeczka zaczyna być narażona na infekcje.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X