Jak się dobrze rozplanuje proces warzenia to to prawie nic nie trzeba sterylizować specjalnie.Na przykład do sterylizacji fermentora używam gorącej brzeczki.Słyszałem, że w okolicach Wrocka też tak robią
Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNa przykład do sterylizacji fermentora używam gorącej brzeczki.Słyszałem, że w okolicach Wrocka też tak robią
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedziJesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką... tylko czy ten fermentor z BA to wytrzyma?
Natomiast podany przez nas sposób (przelewania gorącej brzeczki do fermentora) jest kontrowersyjny i nie polecany przez większość, ze względu na teoretyczną możliwość pojawienia się w piwie DMS (czyli zapachu warzywnego) oraz innych nieprzyjemnych rzeczy. Z mojej praktyki 5 letniej i 122 warkowej to nie wynika, ale czuję się w obowiązku podać Ci, jaka jest teoria, czy się ona sprawdza, czy nie, oraz przygotowac Cię na ewentualną krytykę ze strony tej większości, która tak nie robi i nigdy nie robiłaLast edited by Marusia; 2009-03-18, 13:33.
Comment
-
-
Gdyby nie wytrzymywał to by niedoradzali. Nie rób ludzi głupków.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzinajpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedziczy ten fermentor to wytrzyma?
Last edited by artur2; 2009-03-18, 15:05.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedziJesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw (...) zalać gorącą brzeczką... (...) ten fermentor z BA to wytrzyma"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Witam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jabba67 Wyświetlenie odpowiedziWitam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?
Ja ją wyrzuciłem.
Wężyki dezynfekuję wrzucając na chwilę do wrzątku.
Comment
-
-
Węże i pompkę wrzucić do fermentora z roztwrem ACE czy co tam masz Kranik odkręcić, sparzyć, wyczyścić dziurkę w fermentorze, przykręcić, zalać roztworem na 45 minut. Wypłukać kilka razy wodą, można na koniec przelać wrzątkiem.
Comment
-
-
Ją wrzucam do fermentora z roztworem ACE a potem płuczę dokładnie.
Fermentor płucze roztworem ACE a potem wyparzam wrzątkiem.
Ten z kranikiem tez ale uważam aby wrzątek nie za długo był w kraniku aby go nie zniszczyć. Fermentor cały czas obracam aby wrzątek rozprowadzic po całej powierzchni.
Comment
-
Comment