Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #16
    Jak się dobrze rozplanuje proces warzenia to to prawie nic nie trzeba sterylizować specjalnie.Na przykład do sterylizacji fermentora używam gorącej brzeczki.Słyszałem, że w okolicach Wrocka też tak robią
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Na przykład do sterylizacji fermentora używam gorącej brzeczki.Słyszałem, że w okolicach Wrocka też tak robią
      No stary, ale wcześniej 30 minut fermentor jest zalany roztworem ACE
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • dentharg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 16

        #18
        Jesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką... tylko czy ten fermentor z BA to wytrzyma?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
          Jesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką... tylko czy ten fermentor z BA to wytrzyma?
          Ja takich fermentorów od 5 lat używam w ten sposób, więc się nie obawiaj.

          Natomiast podany przez nas sposób (przelewania gorącej brzeczki do fermentora) jest kontrowersyjny i nie polecany przez większość, ze względu na teoretyczną możliwość pojawienia się w piwie DMS (czyli zapachu warzywnego) oraz innych nieprzyjemnych rzeczy. Z mojej praktyki 5 letniej i 122 warkowej to nie wynika, ale czuję się w obowiązku podać Ci, jaka jest teoria, czy się ona sprawdza, czy nie, oraz przygotowac Cię na ewentualną krytykę ze strony tej większości, która tak nie robi i nigdy nie robiła
          Last edited by Marusia; 2009-03-18, 13:33.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Gdyby nie wytrzymywał to by niedoradzali. Nie rób ludzi głupków.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
              najpierw ACE, wypłukać, przepłukać wrzątkiem i zalać gorącą brzeczką...
              Płukanie wrzątkiem jest zbędne. Chyba, że masz w kranie wodę skażoną bakteriologicznie.

              Comment

              • artur2
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 535

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
                czy ten fermentor to wytrzyma?
                Wytrzyma. Ludzie robią nawet z niego czajniki
                Attached Files
                Last edited by artur2; 2009-03-18, 15:05.
                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jesteście genialni! To znacznie umili proces warzenia najpierw (...) zalać gorącą brzeczką... (...) ten fermentor z BA to wytrzyma
                  Ten cytat przerobiłem aby pasował do naszego browaru.Tak robię.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • dentharg
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.05
                    • 16

                    #24
                    Dziękować!

                    Comment

                    • ion
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 77

                      #25
                      Jest jeszcze jedna możliwość dlaczego skwaśniało - za długo było nastawione na burzliwą. Klika razy znajomi mówili: "E tam, jeszcze sobie dzień poczekamy" - a tu hyc i kwas.

                      Comment

                      • jabba67
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.10
                        • 8

                        #26
                        Witam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jabba67 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witam wszystkich, mam już za sobą 10 warek i 3 ostatnie to kwachy . Właśnie wylewam trzecią warkę Bitter 10 BLG. Skwaśniało po cichej dzisiaj miałem butelkować i znowu kwach. Marusia w sobotę zastosuję twój sposób bo juz nie mam pomysłu co zrobić. Do tej pory stosowałem Chemipro OXI ale widac, że nie daje rady zdezynfekować fermentatorów. Mam jeszcze pytanie jak dezynfekować wężę i pompkę do przelewania? czy zatapiać w fermentatorze? Jak zdezynfekować kranik w fermentatorze?
                          Jaką pompkę? Taką ściskaną co jest dołączona do wężyka w zestawie z Biowinu?
                          Ja ją wyrzuciłem.
                          Wężyki dezynfekuję wrzucając na chwilę do wrzątku.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Węże i pompkę wrzucić do fermentora z roztwrem ACE czy co tam masz Kranik odkręcić, sparzyć, wyczyścić dziurkę w fermentorze, przykręcić, zalać roztworem na 45 minut. Wypłukać kilka razy wodą, można na koniec przelać wrzątkiem.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • jabba67
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.10
                              • 8

                              #29
                              Mareks a co robisz z rurka z zaworkiem do rozlewania piwa do butelek. Też traktujesz ją wrzątkiem? Ja raz potraktowałem i miałem dużo zabawy przy próbie wyprostowania tej rurki - przyjęła kształt fermentatora .

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #30
                                Ją wrzucam do fermentora z roztworem ACE a potem płuczę dokładnie.
                                Fermentor płucze roztworem ACE a potem wyparzam wrzątkiem.
                                Ten z kranikiem tez ale uważam aby wrzątek nie za długo był w kraniku aby go nie zniszczyć. Fermentor cały czas obracam aby wrzątek rozprowadzic po całej powierzchni.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X