hmmm... mi to wygląda na drożdże... nie dostałeś od kogoś? np. ze Śląska?
Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?
Collapse
X
-
Może któryś z forumowiczów kojarzy czy na naszym forum była dyskusja związana z używaniem wspominanych ACE czy Cloroxów do dezynfekcji w kontekście "bezpieczeństwa" ich stosowania.
Byłbym wdzięczny za link albo Wasze opinie.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
-
Nic nie pytacie jak kolega traktuje piwo na poszczególnych etapach - myślę o przelewaniu, zadawaniu drożdży, napowietrzaniu, sposobie prowadzenia fermentacji itd.
Na każdym z tych etapów można popełnić błąd. Nasz kolega pewnie tam nieświadomie go powtarza. Podejrzewam, że każdy początkujący dba o czystość więc nie tu jest problem. Natomiast bardzo często stosują swoje patenty typu: przelewnie prze sitko, małe 5 litrowe warki dojrzewające w dużych 30 litrowych balonach - pomysłowość nie zna granic.
Kiedyś w podobnej dyskusji, okazało się, że przyczyną kwaśnienia, był sposób zlewania na cichą do balona. Kolega nie stosował wężyka, przelewał bezpośrednio przez kranik, mocno napowietrzając zielone piwo. Po zmianie metody, piwo przestało kwaśnieć.
Czytając fora, zauważam, że słowa dezynfekcja, sterylizacja, stają się wytrychami na każdą dolegliwość. Młodzież robi się przewrażliwiona na tym punkcie. Traktują kraniki wrzątkiem, lub sterylizują fermentory gorącą brzeczką j.w.
Osobiście stosuję bardzo mało chemii i piwa mi nie kwaśnieją. Uważam, że słowo sterylizacja jest zbędne w naszym amatorskim browarnictwie, a zupełnie wystarczającym jest elementarna czystość.
Pozdrawiam.Comment
-
Ja nie sterylizuję NICZEGO oprócz balingometru, spirytusem przed pomiarem a fermentory do których przelewam piwo na cichą (ale tylko te) trzymam zamknięte z odrobiną piro zalanego 1/2 litra wody.
Przy pozyskiwaniu i trzymaniu drożdży staram sie utrzymać maksymalnie sterylne warunki a od czasu jak zacząłem zalewać gęstwy mineralką gazowaną nie wiem co to zepsuta gęstwa.
Po prostu taki mam proces warzenia, że nie ma potrzeby. Wszystko załatwia gorąca brzeczka lub gorąca woda."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Nic specjalnego nie robię. Łychą z wiadra które stoi obok kuchenki z włączonymi czterema palnikami a pośrodku palników słoiczek na gęstwę. Po napełnieniu do połowy gęstwą, dolewam mineralki gazowanej i do lodówki.Nie przemywam gęstwy, nie otwieram słoiczka aż nie będzie potrzebny. Na wszelki wypadek mam po kilka słoiczków z różnych warek. Wcześniej słoiczki z odrobiną wody zagotowuję w mikrofalówce, zamykam wymytą pokrywką i odwracam aby i pokrywka dobrze się wyparzyła. Taki zassany słoiczek otwieram dopiero nad kuchenką jak zbieram gęstwę. Tak robiłem ostatnio cały sezon. Może banalne ale skuteczne."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Słowo sterylizacja jest używane w tych przypadkach niepoprawnie. Sterylizację stosuje się tam gdzie nie sięga dezynfekcja.
My powszechnie stosujemy dezynfekcję, a sterylizację, praktycznie tylko przy wyprażaniu butelek.
Dla zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na ten temat, przypomnę definicję w skrócie z viki:
Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu maksymalne zmniejszenie liczby drobnoustrojów w odkażanym materiale. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy.
Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:
Para wodna - do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm).
Promieniowanie - do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.
Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:
czwartorzędowe sole amoniowe
alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
biguanidy, np. chlorheksydyna
związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol)
utleniacze - nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
tenzydy, np. mydła
kwasy i zasady.
Sterylizacja, wyjaławianie – jednostkowy proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów. Sterylizacji można dokonać mechanicznie, fizycznie, bądź chemicznie, najczęściej używa się metod fizycznych. Prawidłowo wysterylizowany materiał jest jałowy – nie zawiera żadnych żywych drobnoustrojów (także wirusów) oraz ich form przetrwalnikowych.
1 Metody sterylizacji
1.1 Wyżarzanie lub spalanie
1.2 Sterylizacja suchym gorącym powietrzem
1.3 Sterylizacja parą wodną pod ciśnieniem
1.4 Sączenie
1.5 Sterylizacja promieniowaniem
1.5.1 Promieniowanie UV
1.5.2 Promieniowanie jonizujące
1.6 Wyjaławianie gazami
1.6.1 Tlenek etylenu
1.6.2 Formaldehyd
1.7 Sterylizacja roztworami środków chemicznych
1.7.1 Aldehyd glutarowy
1.7.2 Kwas nadoctowyComment
-
Fermentory podczas sezonu pracują na okrągło. Wtedy myję je dokładnie wodą. Na początku sezonu - mycie wodą i płukanie jakimś środkiem.Comment
-
No cóż, najwyraźniej niektórym uchodzi na sucho, ale nie radziłabym powielać wzorcaComment
-
Można znaleźć inną definicję:
Na czym polega sterylizacja?
Jest to zabieg chirurgiczny - u samców powierzchowny, polegający na usunięciu jąder. U samic wiąże się z otwarciem jamy brzusznej; usuwa się jajniki, a przeważnie także macicę.
Może rzeczywiście nadużywamy tego słowa...
Powinno się dezynfekować. Nie dezynfekujesz? Pił Twoje piwo ktoś prócz ciebie? Naprawdę nie miewasz infekcji??Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment