Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gucio56
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 15

    Czyli tak jak myślałem. w większości przypadków pijemy dodatki chemiczne. A jak jest z innymi środkami powszechnie stosowanymi (np. Piro). Nie przyczyniają się do chorób??
    Gucio56 - piwowar amator

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gucio56 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli tak jak myślałem. w większości przypadków pijemy dodatki chemiczne. A jak jest z innymi środkami powszechnie stosowanymi (np. Piro). Nie przyczyniają się do chorób??
      Nie, jak się ich używa z głową. Jak zjesz łyżkę piro albo oxi (i popijesz szklanką r-ru roboczego ClO2), to się pochorujesz.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • gucio56
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.04
        • 15

        a który z dostępnych środków ( w sklepie) najlepiej polecacie do dezynfekcji??
        Gucio56 - piwowar amator

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          Ja polecam ClO2 - wydajny, wygodny i skuteczny. Co do kosztu to już kwestia "źródełka", mnie wychodzi taniej niż piro.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • kjaros
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2007.03
            • 378

            Możesz zdradzić twoje źródło ClO2?
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              Raz udało mi się kupić w firmie zajmującej się uzdatnianiem wody w Wołominie, ale ostatnio nie mieli w opakowaniach 1l, więc kupiłem od jakiegoś dystrybutora Mexeo.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gucio56 Wyświetlenie odpowiedzi
                A czy soda kaustyczna da się całkowicie wypłukać z np. butelek. Bo jak nie to chyba picie jej nawet w niewielkim stężeniu nie jest ciekawe dla naszego przełyku i innych organa.
                kluczem do sukcesu jest stosowanie jej w niskich stężeniach, około 2,5% oraz rzetelne wyplukanie butelek (mozna dodac płynu do mycia naczyń), postawienie w skrzynce do góry nogami do pełnego wyschnęcia. Butelki sa neutralne w smaku i zapachu oraz odtłuszczone.
                Z przemysłem nie ma co porównywać sie, bo tam stosuje sie duże większe stęzenia.

                Bardziej obawiałbym sie chloru...

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  PS. Cozywiście proponuje stosowac go w niskich steżeniach i .. na zimno.

                  Comment

                  • jaozyrys
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 154

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gucio56 Wyświetlenie odpowiedzi
                    A czy soda kaustyczna da się całkowicie wypłukać z np. butelek. Bo jak nie to chyba picie jej nawet w niewielkim stężeniu nie jest ciekawe dla naszego przełyku i innych organa.
                    Gotowe piwo ma odczyn lekko kwaśny, zatem wszelkie resztki sody zostaną zobojętnione.
                    Z kolei dwutlenek chloru jest powszechnie używany do dezynfekcji wody pitnej i uznawany za środek bezpieczny.

                    Wspomnę też, że nie dezynfekuję butelek tylko płuczę wodą po spożyciu i przed użyciem (skrzynka do wanny i jazda wężykiem prysznicowym - idzie ekspresowo). Nie mam zakażeń, robię tak od dwóch lat.

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      "Problem" w tym, że ja twierdzę iż żadnych resztek nie będzie, na co rozwiazaniem tej problematyki byłyby testy doświadczalne i badania labolatoryjne.
                      Może kiedyś doczekamy się ich, może jakis chemik młody zrobi to jako pracę zaliczeniową...

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X