Czyli tak jak myślałem. w większości przypadków pijemy dodatki chemiczne. A jak jest z innymi środkami powszechnie stosowanymi (np. Piro). Nie przyczyniają się do chorób??
Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?
Collapse
X
-
Nie, jak się ich używa z głową. Jak zjesz łyżkę piro albo oxi (i popijesz szklanką r-ru roboczego ClO2), to się pochorujesz.Comment
-
Ja polecam ClO2 - wydajny, wygodny i skuteczny. Co do kosztu to już kwestia "źródełka", mnie wychodzi taniej niż piro.Comment
-
Raz udało mi się kupić w firmie zajmującej się uzdatnianiem wody w Wołominie, ale ostatnio nie mieli w opakowaniach 1l, więc kupiłem od jakiegoś dystrybutora Mexeo.Comment
-
Z przemysłem nie ma co porównywać sie, bo tam stosuje sie duże większe stęzenia.
Bardziej obawiałbym sie chloru...Comment
-
Z kolei dwutlenek chloru jest powszechnie używany do dezynfekcji wody pitnej i uznawany za środek bezpieczny.
Wspomnę też, że nie dezynfekuję butelek tylko płuczę wodą po spożyciu i przed użyciem (skrzynka do wanny i jazda wężykiem prysznicowym - idzie ekspresowo). Nie mam zakażeń, robię tak od dwóch lat.Comment
-
"Problem" w tym, że ja twierdzę iż żadnych resztek nie będzie, na co rozwiazaniem tej problematyki byłyby testy doświadczalne i badania labolatoryjne.
Może kiedyś doczekamy się ich, może jakis chemik młody zrobi to jako pracę zaliczeniową...Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment