Potrzebuję pomocy.
Czy ktoś z was warzył jakieś piwka wg. receptur z książki "Piwa klasztorne i domowe" wydawnictwa Rhetos?
W poszukiwaniu receptury na jakieś ciekawe piwko, do którego mógłbym wykorzystać stojącą w lodówce gęstwę Safale S-04 trafiłem w tej książce na przepis na "piwo świętego Tomasza".
Problem w tym, że wszystko ładnie ale nie podano w recepturze ani ile na ile litrów jest przepis, ani na ile Blg.
Czy ktoś z was warzył to piwko i może mi podpowiedzieć czym się mam kierować? W kierunku jakiej gęstości mam iść?
Skład:
monachijski - 1 kg
karmelowy 124 EBC - 1 kg
karmelowy ciemny - 0,08 kg
ekstrakt słodowy jasny - 1,8 kg
cukier kandyzowany - 375 g
łyżka stołowa ekstraktu barwiącego
chmiele - 20g goryczki, 20 g aromatu
Safale S-04
zacieranie w 5 L:
62 st - 20 min
72 st - 45 min
Będę wdzięczny za pomoc.
Receptura naprawdę mnie zainteresowała, mam tylko nadzieję, że to nie jest jakaś kompletna pomyłka.
Czy ktoś z was warzył jakieś piwka wg. receptur z książki "Piwa klasztorne i domowe" wydawnictwa Rhetos?
W poszukiwaniu receptury na jakieś ciekawe piwko, do którego mógłbym wykorzystać stojącą w lodówce gęstwę Safale S-04 trafiłem w tej książce na przepis na "piwo świętego Tomasza".
Problem w tym, że wszystko ładnie ale nie podano w recepturze ani ile na ile litrów jest przepis, ani na ile Blg.
Czy ktoś z was warzył to piwko i może mi podpowiedzieć czym się mam kierować? W kierunku jakiej gęstości mam iść?
Skład:
monachijski - 1 kg
karmelowy 124 EBC - 1 kg
karmelowy ciemny - 0,08 kg
ekstrakt słodowy jasny - 1,8 kg
cukier kandyzowany - 375 g
łyżka stołowa ekstraktu barwiącego
chmiele - 20g goryczki, 20 g aromatu
Safale S-04
zacieranie w 5 L:
62 st - 20 min
72 st - 45 min
Będę wdzięczny za pomoc.
Receptura naprawdę mnie zainteresowała, mam tylko nadzieję, że to nie jest jakaś kompletna pomyłka.
Comment