ktory etap produkcji piwa domowego odpowiada za jego moc %??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kubakubaq
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 5

    ktory etap produkcji piwa domowego odpowiada za jego moc %??

    tak jak w temacie, prosze o wyrozumialosc gdyz jestem zoltodziobem
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Zacieranie, wysładzanie, drożdże. Nie ma krótkiej, zrozumiałej odpowiedzi
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Zacieranie, wysładzanie, drożdże. Nie ma krótkiej, zrozumiałej odpowiedzi
      Jest. Największy wpływ na ilość alkoholu ma etap pod nazwą - ustalanie receptury, tudzież zasypu.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Jest. Największy wpływ na ilość alkoholu ma etap pod nazwą - ustalanie receptury, tudzież zasypu.
        no tak, tylko to też niczego nie wyjaśnia
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          i nie gwarantuje sukcesu piwo skiśnie i nici z alkoholu

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            i nie gwarantuje sukcesu piwo skiśnie i nici z alkoholu
            Kolega nie pytał co gwarantuje, tylko co odpowiada za zawartość alkoholu. Gdyby zapytał co gwarantuje wysoką zawartość alkoholu, to odpowiedź byłaby inna. Może kubakubaq (żeś sobie nicka wymyślił ) sprecyzuje o co mu idzie, to pogadamy dalej.
            Last edited by kopyr; 2009-03-12, 19:30.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • kubakubaq
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.03
              • 5

              #7
              chodzi mi dokladnie o to czy jest mozliwosc uzyskania z koncentratow slodowych piwka o stez alkoholu 5-7% i od czego to zalezy? od rodzaju ekstraktu, drozdzy itp
              z gory dziekuje za odpowiedzi
              zdrowko

              "(żeś sobie nicka wymyślił ) "
              dogryzal kociol garnkowi:P

              Comment

              • kubakubaq
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.03
                • 5

                #8
                aha i chcialem ssie jeszcze spytac czy plastikowe fermentory nie wplywaja negatywnie na smak piwka?
                przepraszam ze post pod postem ale nie wiem gdzie sie edytuje.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzi
                  chodzi mi dokladnie o to czy jest mozliwosc uzyskania z koncentratow slodowych piwka o stez alkoholu 5-7% i od czego to zalezy? od rodzaju ekstraktu, drozdzy itp
                  Oczywiście tak. Zależy jaki będziesz miał ekstrakt brzeczki nastawnej. Żeby uzyskać 5% musiałoby to być ok. 12blg, natomiast na 7%, to co najmniej 14blg, a nawet myślę, że 18blg. Dużo zależy od zasypu, w Twoim wypadku rodzaju ekstraktów, brewkitów. Wbrew pozorom między 5%, a 7% jest przepaść, to są kompletnie inne piwa. Musisz się zdecydować, czy ma być 5%, czy 7%. Po drugie musisz odpowiedzieć sobie na kolejne pytanie czy to piwo ma być tanie, smaczne czy w czapkę pizgać. Oczywiście można zrealizować wszystkie 3 postulaty, ale raczej zacierając, niż z brewkitów.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzi
                  "(żeś sobie nicka wymyślił ) "
                  dogryzal kociol garnkowi:P
                  Mój jest łatwy do wymówienia, do zapamiętania i do napisania.

                  EDIT: A plastikowe fermentory są ok, pod warunkiem, że mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością, te z piwowarskich sklepów internetowych mają.
                  PS: posta można edytować przez 5 minut od opublikowania klikając w opcję Edytuj, w prawym górnym rogu, obok nr posta.
                  Last edited by kopyr; 2009-03-12, 20:24.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • kubakubaq
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.03
                    • 5

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Oczywiście tak. Zależy jaki będziesz miał ekstrakt brzeczki nastawnej. Żeby uzyskać 5% musiałoby to być ok. 12blg, natomiast na 7%, to co najmniej 14blg, a nawet myślę, że 18blg. Dużo zależy od zasypu, w Twoim wypadku rodzaju ekstraktów, brewkitów. Wbrew pozorom między 5%, a 7% jest przepaść, to są kompletnie inne piwa. Musisz się zdecydować, czy ma być 5%, czy 7%. Po drugie musisz odpowiedzieć sobie na kolejne pytanie czy to piwo ma być tanie, smaczne czy w czapkę pizgać. Oczywiście można zrealizować wszystkie 3 postulaty, ale raczej zacierając, niż z brewkitów.
                    Dzieki za info
                    To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
                    pozdrawiam

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzieki za info
                      To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
                      pozdrawiam

                      Moja rada - czytaj! Czytaj i jeszcze raz czytaj!

                      O to chodzi, żeby spadło. Wzór na obliczenie zawartości alkoholu wygląda następująco

                      (Blg początkowe-Blg końcowe)/1,938

                      Czyli musisz mieć wysokie blg początkowe i odfermentować je do jakichś 3-4blg. Brewkity odfermentowują nawet do 1-2 blg, ze stratą dla smaku.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dzieki za info
                        To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
                        pozdrawiam
                        Dobre

                        My Ci tu chętnie pomożemy, ale ja proponuję, żebyś tak czy tak czytał równolegle to co już na forum napisano bo pytasz o, cytując klasyka, oczywiste oczywistości

                        Ad rem
                        O to się rozchodzi właśnie i jest to bardzo pożądane , żeby w czasie fermentacji blg spadało. W baaardzo dużym skrócie można powiedzieć że ekstrakt (liczony w blg) zamienia się w alkohol i dlatego spada.

                        Dlatego moi przedmówcy pisząc o blg rzędu 12 czy 14 pisali o blg początkowym, przed fermentacją.

                        Comment

                        • kubakubaq
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.03
                          • 5

                          #13
                          ok, dzieki wielkie!

                          Comment

                          • bogdan62
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2004.10
                            • 173

                            #14
                            Na chłopski rozum - im wyższe BLG początkowe i niższe BLG końcowe to wyższe stężenie alkoholu. Różnica między w/w BLG to ilość cukru przerobionego na alkohol.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na chłopski rozum - im wyższe BLG początkowe i niższe BLG końcowe to wyższe stężenie alkoholu. Różnica między w/w BLG to ilość cukru przerobionego na alkohol.
                              właśnie tak
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X