tak jak w temacie, prosze o wyrozumialosc gdyz jestem zoltodziobem
ktory etap produkcji piwa domowego odpowiada za jego moc %??
Collapse
X
-
Zacieranie, wysładzanie, drożdże. Nie ma krótkiej, zrozumiałej odpowiedzi
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZacieranie, wysładzanie, drożdże. Nie ma krótkiej, zrozumiałej odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJest. Największy wpływ na ilość alkoholu ma etap pod nazwą - ustalanie receptury, tudzież zasypu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzii nie gwarantuje sukcesu piwo skiśnie i nici z alkoholuLast edited by kopyr; 2009-03-12, 19:30.
Comment
-
-
chodzi mi dokladnie o to czy jest mozliwosc uzyskania z koncentratow slodowych piwka o stez alkoholu 5-7% i od czego to zalezy? od rodzaju ekstraktu, drozdzy itp
z gory dziekuje za odpowiedzi
zdrowko
"(żeś sobie nicka wymyślił ) "
dogryzal kociol garnkowi:P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzichodzi mi dokladnie o to czy jest mozliwosc uzyskania z koncentratow slodowych piwka o stez alkoholu 5-7% i od czego to zalezy? od rodzaju ekstraktu, drozdzy itp
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedzi"(żeś sobie nicka wymyślił ) "
dogryzal kociol garnkowi:P
EDIT: A plastikowe fermentory są ok, pod warunkiem, że mają dopuszczenie do kontaktu z żywnością, te z piwowarskich sklepów internetowych mają.
PS: posta można edytować przez 5 minut od opublikowania klikając w opcję Edytuj, w prawym górnym rogu, obok nr posta.Last edited by kopyr; 2009-03-12, 20:24.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziOczywiście tak. Zależy jaki będziesz miał ekstrakt brzeczki nastawnej. Żeby uzyskać 5% musiałoby to być ok. 12blg, natomiast na 7%, to co najmniej 14blg, a nawet myślę, że 18blg. Dużo zależy od zasypu, w Twoim wypadku rodzaju ekstraktów, brewkitów. Wbrew pozorom między 5%, a 7% jest przepaść, to są kompletnie inne piwa. Musisz się zdecydować, czy ma być 5%, czy 7%. Po drugie musisz odpowiedzieć sobie na kolejne pytanie czy to piwo ma być tanie, smaczne czy w czapkę pizgać. Oczywiście można zrealizować wszystkie 3 postulaty, ale raczej zacierając, niż z brewkitów.
To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedziDzieki za info
To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
pozdrawiam
Moja rada - czytaj! Czytaj i jeszcze raz czytaj!
O to chodzi, żeby spadło. Wzór na obliczenie zawartości alkoholu wygląda następująco
(Blg początkowe-Blg końcowe)/1,938
Czyli musisz mieć wysokie blg początkowe i odfermentować je do jakichś 3-4blg. Brewkity odfermentowują nawet do 1-2 blg, ze stratą dla smaku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubakubaq Wyświetlenie odpowiedziDzieki za info
To z Blg akurat rozumiem, a chodzi mi dokladniej o to jak osiagnac dany poziom Blg? Z tego co czytalem to poziom ten podczas fermentacji(drugiej) moze gwaltownie spasc, jak temu zapobiec?
pozdrawiam
My Ci tu chętnie pomożemy, ale ja proponuję, żebyś tak czy tak czytał równolegle to co już na forum napisano bo pytasz o, cytując klasyka, oczywiste oczywistości
Ad rem
O to się rozchodzi właśnie i jest to bardzo pożądane , żeby w czasie fermentacji blg spadało. W baaardzo dużym skrócie można powiedzieć że ekstrakt (liczony w blg) zamienia się w alkohol i dlatego spada.
Dlatego moi przedmówcy pisząc o blg rzędu 12 czy 14 pisali o blg początkowym, przed fermentacją.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedziNa chłopski rozum - im wyższe BLG początkowe i niższe BLG końcowe to wyższe stężenie alkoholu. Różnica między w/w BLG to ilość cukru przerobionego na alkohol.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment