Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dentharg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 16

    Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?

    Hej, zrobiłem ostatnio swoją drugą warkę z pełnym procesem zacierania.

    Mam kadź filtracyjną od BA, w której nawierciłem dodatkowe otwory.
    Słód, z uwagi na mały garnek (18l) gotuję na 2 razy.

    W jaki sposób wysładzać przygotowany zacier, tak aby zostało z tego jak najmniej fusów. Ta warka (żytnie) "zostawiła" mi po burzliwej prawie 5l fusów.

    Jak wysładzam: mając ok 10l zacieru przerzucam to chochlą do kadzi wsadzonej w fermentor z kranikiem; jest podbitka z czystej zimnej wody. Czekam, aż zleci mi płyn który jest w kadzi i przelewam to gorącą wodą mieszając śrutę w kadzi. Mieszam, żeby jak najbardziej ta woda, przed zlaniem, przemieszała mi słód - nie mogę za dużo bo mi się później całość brzeczki (z 2 zacierań) nie mieści do gara.

    Podejrzewam, że moje wysładzanie można o kant d... rozbić - tylko jak to zrobić poprawnie?

    Dzięki!
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A zawracasz kilka pierwszych litrów filtratu dopóki nie leci klarowna brzeczka?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • GaGacek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.08
      • 96

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak wysładzam: mając ok 10l zacieru przerzucam to chochlą do kadzi wsadzonej w fermentor z kranikiem; jest podbitka z czystej zimnej wody.
      Woda do 78C, zimna nie zalecana.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
      Czekam, aż zleci mi płyn który jest w kadzi i przelewam to gorącą wodą mieszając śrutę w kadzi. Mieszam, żeby jak najbardziej ta woda, przed zlaniem, przemieszała mi słód...
      Nie mieszamy, właśnie z tond biorą się owe 'fusy". Należy śrutę przelewać wodą o temperaturze do 78C (w wyższej temperaturze enzymy są dezaktywowane).
      Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-03-18, 10:36.
      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

      Comment

      • dentharg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 16

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A zawracasz kilka pierwszych litrów filtratu dopóki nie leci klarowna brzeczka?
        Nie; do tej pory tego nie robiłem. W niedzielę będę stawiał a'la grodziskie na gaz to tak zrobię.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
        Woda do 78C, zimna nie zalecana.

        Nie mieszamy, właśnie z tond biorą się owe 'fusy". Należy śrutę przelewać wodą o temperaturze do 78C (w wyższej temperaturze enzymy są dezaktywowane).
        - Ale czy jeśli przelewał będę to kilkoma tylko litrami czystej wody to czy wysłodzę to całkowicie?
        - Czy też powinienem kilka razy zawrócić to co mi zleciało z filtra kilka razy?
        - Czy jeśli będę to zawracał to brzeczka nie straci nic na wartości (tj. czy ponownie to co miało być wysłodzone nie "wróci na śrutę")?

        Dzięki!
        -Marcin

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi

          Nie mieszamy, właśnie z tond biorą się owe 'fusy". Należy śrutę przelewać wodą o temperaturze do 78C (w wyższej temperaturze enzymy są dezaktywowane).
          Sorry za wytłuszczenie, ale chłopie, chwilę zastanawiałam się, o jakie słowo ci chodziło

          A co do enzymów - w trakcie wysładzania to już one nie muszą działać. One mają zadziałać w trakcie zacierania - przerobić skrobię na cukry fermentowalne.

          Co do reszty Twojej wypowiedzi jak najbardziej się zgadzam
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • GaGacek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.08
            • 96

            #6
            Marusia dziękuje za wychwycenie błędu - miało być stąd

            http://www.piwo.org/forum/t971-zacie...-po-kroku.html - 9 krok mówi o wysładzaniu
            Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-03-18, 10:46.
            [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
            Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

            Comment

            • GaGacek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.08
              • 96

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
              - Ale czy jeśli przelewał będę to kilkoma tylko litrami czystej wody to czy wysłodzę to całkowicie?
              TAK

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
              - Czy też powinienem kilka razy zawrócić to co mi zleciało z filtra kilka razy?
              Jak ułoży się złoże to powstanie "idealne" sito, jeden warunek nie mieszamy. Zwracamy zazwyczaj pierwsze 4 do 5 litrów brzeczki przedniej później już tego zabiegu nie trzeba powtarzać.
              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
                Wiesz, nie umniejszając niczego koledze, który wykonał kawał dobrej roboty z opisem warzenia, to napisał on również, że dezynfekuje się filtr z wężyka z oplotu - pytanie tylko po co.

                Ja nie kwestionuję, że się powinno wysładzać wodą o temperaturze 78 stopni, jedynie napisałam DLACZEGO nie ma to aż tak wielkiego znaczenia, jeśli to będzie temperatura wyższa.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • piokl13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.06
                  • 946

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wiesz, nie umniejszając niczego koledze, który wykonał kawał dobrej roboty z opisem warzenia, to napisał on również, że dezynfekuje się filtr z wężyka z oplotu - pytanie tylko po co.... .
                  Napisał "mam nadzieje ze logiczne jest ze trzeba go wcześniej zdezynfekować ".
                  Jego nadzieje są płonne .

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Napisał "mam nadzieje ze logiczne jest ze trzeba go wcześniej zdezynfekować ".
                    Jego nadzieje są płonne .
                    Odszczekuję - przeczytałam cały temat - wytłumaczył, że chodziło mu o dezynfekcję PO WYKONANIU FILTRA. No, ja nie dezynfekowałam, ale nie przeczę, że to akurat bezsensowne nie jest
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-03-18, 11:10.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dentharg
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.05
                      • 16

                      #11
                      Dzięki wszystkim!

                      Gdy w niedzielę będę robił A'la Grodziskie to pewnie już będę miał filtr z wężyka
                      I na pewno nie będę mieszał młóta

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Ale jesteś osobą, która osobiście sprawdzi czy klarowność filtratu ma wpływ na klarowność i walory smakowe gotowego piwa.Opinie są różne a z praktyką najczęściej mają mało wspólnego.

                        Szkoda tylko, że to jest dość specyficzny "gatunek" (żytnie) i nie wiadomo czego dokładnie się po mim spodziewać.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • dentharg
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.05
                          • 16

                          #13
                          Niestety żytnie skwaśniało; kanał

                          Comment

                          • Szosti
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 33

                            #14
                            żytnie jak dobrze poczytałem jest piwem specyficznym, lekka kwasowość jest w nim wręcz pożądana...
                            Ale... jak dla mnie jak we wszystkim trzeba zdobywać doświadczenie i je przekładać na rodzaj produkowanego piwa.

                            Dlaczego puszczasz się na tak głęboką wodę? Nie lepiej prostsze w składzie piwo? a co najważniejsze takie po którym wiesz czego się spodziewać i możesz mieć jakieś odniesienie.
                            Pils/Lager jak lubisz mocniejsze to np Koźlak. Na pewno piłeś i wtedy jak coś nie wyjdzie(np przechmielisz) to wiesz co zrobić przy następnym podejściu...

                            Po sobie( a mam niewielki staż) widzę ze to przynosi efekty

                            Odnośnie żytniego nie mam niestety tyle doświadczenia żeby stawiać na powód kwaśnego smaku (oczywiście oprócz zakażenia przez złe zdezynfekowanie sprzętu)

                            Comment

                            • dentharg
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.05
                              • 16

                              #15
                              I dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X