Hej, zrobiłem ostatnio swoją drugą warkę z pełnym procesem zacierania.
Mam kadź filtracyjną od BA, w której nawierciłem dodatkowe otwory.
Słód, z uwagi na mały garnek (18l) gotuję na 2 razy.
W jaki sposób wysładzać przygotowany zacier, tak aby zostało z tego jak najmniej fusów. Ta warka (żytnie) "zostawiła" mi po burzliwej prawie 5l fusów.
Jak wysładzam: mając ok 10l zacieru przerzucam to chochlą do kadzi wsadzonej w fermentor z kranikiem; jest podbitka z czystej zimnej wody. Czekam, aż zleci mi płyn który jest w kadzi i przelewam to gorącą wodą mieszając śrutę w kadzi. Mieszam, żeby jak najbardziej ta woda, przed zlaniem, przemieszała mi słód - nie mogę za dużo bo mi się później całość brzeczki (z 2 zacierań) nie mieści do gara.
Podejrzewam, że moje wysładzanie można o kant d... rozbić - tylko jak to zrobić poprawnie?
Dzięki!
Mam kadź filtracyjną od BA, w której nawierciłem dodatkowe otwory.
Słód, z uwagi na mały garnek (18l) gotuję na 2 razy.
W jaki sposób wysładzać przygotowany zacier, tak aby zostało z tego jak najmniej fusów. Ta warka (żytnie) "zostawiła" mi po burzliwej prawie 5l fusów.
Jak wysładzam: mając ok 10l zacieru przerzucam to chochlą do kadzi wsadzonej w fermentor z kranikiem; jest podbitka z czystej zimnej wody. Czekam, aż zleci mi płyn który jest w kadzi i przelewam to gorącą wodą mieszając śrutę w kadzi. Mieszam, żeby jak najbardziej ta woda, przed zlaniem, przemieszała mi słód - nie mogę za dużo bo mi się później całość brzeczki (z 2 zacierań) nie mieści do gara.
Podejrzewam, że moje wysładzanie można o kant d... rozbić - tylko jak to zrobić poprawnie?
Dzięki!
Comment