Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
    I dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.
    Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
      I dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.
      jeśli tak to zapraszam do udziału w sierpniowym konkursie "Prawie jak Grodzisz"
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dentharg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 16

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedzi
        Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.
        Pszeniczne już kiedyś robiłem z zacieraniem; wyszło nieco słabsze, ale w smaku bardzo dobre

        Comment

        • gniady
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 146

          #19
          Witam, co do wysładzania żytniego to nawet filtr z oplotu by Ci nie pomógł. Słód żytni jak i samo żyto zaklejają wszystko co się tylko da. Raz robiłem piwo żytnie (pewnie tak jak Ty na konkurs, no i żeby przy okazji posmakować co to jest za piwo) ale jest to raczej na pewno pierwsze i jedyne moje piwo żytnie. Nie dość, że straciłem pół dnia na filtrowanie to jeszcze smak mi nie odpowiada.

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 681

            #20
            Można żytnie na skróty zrobić:
            zacierać słód jęczmienny, a później dodać ekstraktu żytniego, w większości piekarni można odkupić.
            Jak mają w ofercie chleb żytni na pewno robią go z dodatkiem ww. ekstraktu, odpada kłopot z filtrowaniem.

            pozdrawiam M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            Przetwarzanie...
            X