Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg
    I dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.
    Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10810

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg
      I dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.
      jeśli tak to zapraszam do udziału w sierpniowym konkursie "Prawie jak Grodzisz"
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dentharg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 16

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry
        Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.
        Pszeniczne już kiedyś robiłem z zacieraniem; wyszło nieco słabsze, ale w smaku bardzo dobre

        Comment

        • gniady
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 146

          #19
          Witam, co do wysładzania żytniego to nawet filtr z oplotu by Ci nie pomógł. Słód żytni jak i samo żyto zaklejają wszystko co się tylko da. Raz robiłem piwo żytnie (pewnie tak jak Ty na konkurs, no i żeby przy okazji posmakować co to jest za piwo) ale jest to raczej na pewno pierwsze i jedyne moje piwo żytnie. Nie dość, że straciłem pół dnia na filtrowanie to jeszcze smak mi nie odpowiada.

          Comment

          • macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 682

            #20
            Można żytnie na skróty zrobić:
            zacierać słód jęczmienny, a później dodać ekstraktu żytniego, w większości piekarni można odkupić.
            Jak mają w ofercie chleb żytni na pewno robią go z dodatkiem ww. ekstraktu, odpada kłopot z filtrowaniem.

            pozdrawiam M.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • fligiert
              Filtr bazooka na wysładzanie
              fligiert
              Cześć
              Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
              Dzięki

              Sent from...
              2019-04-29, 01:27
            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 11:49
            • dadek
              Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
              dadek
              Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
              2025-01-28, 02:04
            • pebejot
              Szwecja, Malmö, Bergsgatan 33, Malmö Brewing Co & Taproom
              pebejot
              Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
              Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
              Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...
              2024-08-07, 17:46
            • dadek
              Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
              dadek
              Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
              2024-05-13, 00:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...