Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.
Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?
Collapse
X
-
Comment
-
Hmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.Comment
-
Witam, co do wysładzania żytniego to nawet filtr z oplotu by Ci nie pomógł. Słód żytni jak i samo żyto zaklejają wszystko co się tylko da. Raz robiłem piwo żytnie (pewnie tak jak Ty na konkurs, no i żeby przy okazji posmakować co to jest za piwo) ale jest to raczej na pewno pierwsze i jedyne moje piwo żytnie. Nie dość, że straciłem pół dnia na filtrowanie to jeszcze smak mi nie odpowiada.Comment
-
Można żytnie na skróty zrobić:
zacierać słód jęczmienny, a później dodać ekstraktu żytniego, w większości piekarni można odkupić.
Jak mają w ofercie chleb żytni na pewno robią go z dodatkiem ww. ekstraktu, odpada kłopot z filtrowaniem.
pozdrawiam M.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć
Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
Dzięki
Sent from...-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browar restauracyjny poza pełnym turystycznego zgiełku centrum Malmö.
Mieści się w zabytkowej kamienicy, jednak wnętrze znacznie mniej zabytkowe.
Jest tak trochę w stylu amerykańskim, duży miszmasz na wielkiej powierzchni, gdzie centralnym punktem jest olbrzymi bar, za którym jest...-
Channel: Szwecja
2024-08-07, 17:46 -
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment