Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg
Wyświetlenie odpowiedzi
Odfiltrowanie/wysładzanie, co i jak?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedziI dlatego teraz biorę się za Grodziskie i pszeniczne; oba wiem jak powinny mniej/więcej smakować... A żytnie może innym razem.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry Wyświetlenie odpowiedziHmm... jako pierwsze zacieranie robiliśmy z szostim właśnie grodziskie i nie wyszło tak jak miało, mimo że się nie zakaziło. A pszeniczne jest bardzo delikatne (podatne na kwaśnięcie) wiec na Twoim miejscu wybrał bym coś innego bo możesz się zrazić do zacierania.
Comment
-
-
Witam, co do wysładzania żytniego to nawet filtr z oplotu by Ci nie pomógł. Słód żytni jak i samo żyto zaklejają wszystko co się tylko da. Raz robiłem piwo żytnie (pewnie tak jak Ty na konkurs, no i żeby przy okazji posmakować co to jest za piwo) ale jest to raczej na pewno pierwsze i jedyne moje piwo żytnie. Nie dość, że straciłem pół dnia na filtrowanie to jeszcze smak mi nie odpowiada.
Comment
-
-
Można żytnie na skróty zrobić:
zacierać słód jęczmienny, a później dodać ekstraktu żytniego, w większości piekarni można odkupić.
Jak mają w ofercie chleb żytni na pewno robią go z dodatkiem ww. ekstraktu, odpada kłopot z filtrowaniem.
pozdrawiam M.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
Comment