Jutro z samego rana mamy zamiaru uwarzyć piwo o takim składzie:
4,5kg monachijski
2kg pilźnieński
1kg melanoidynowy
0,6 karmelowy jasny
0,9 karmelowy ciemny
0,1 barwiący
Zacieranie dekokcyjne (chyba zrobimy dwuwarowe)
Chcemy uzyskać 10 litrów 18-19Blg , a resztę wysładzać do uzyskanie 14Blg. ( tak myślę ze z 20 litrów tego powinno być może więcej wyjdzie ale ostatnio na słodach z WESu mamy wydajność ok 60% więc ciężko mi przewidzieć ile będzie dokładnie)
Proszę o podpowiedzi ile dać chmielu i jakiego (Marynka 8,4% i Lubuski 4,5%) do 10litrow Doppelbocka 18Blg i 20l ciemnego 14Blg. Jest już dość późno ale liczę na odpowiedzi jutro rano bo chmielić będziemy ok 14
4,5kg monachijski
2kg pilźnieński
1kg melanoidynowy
0,6 karmelowy jasny
0,9 karmelowy ciemny
0,1 barwiący
Zacieranie dekokcyjne (chyba zrobimy dwuwarowe)
Chcemy uzyskać 10 litrów 18-19Blg , a resztę wysładzać do uzyskanie 14Blg. ( tak myślę ze z 20 litrów tego powinno być może więcej wyjdzie ale ostatnio na słodach z WESu mamy wydajność ok 60% więc ciężko mi przewidzieć ile będzie dokładnie)
Proszę o podpowiedzi ile dać chmielu i jakiego (Marynka 8,4% i Lubuski 4,5%) do 10litrow Doppelbocka 18Blg i 20l ciemnego 14Blg. Jest już dość późno ale liczę na odpowiedzi jutro rano bo chmielić będziemy ok 14
Comment