Zależy od sposobu chmielenia. Odkąd zamieniłem szyszki na granulat i wyrzuciłem siateczki do chmielenia (chmiel sypię bezpośrednio do kotła) to zużycie chmielu w browarze spadło o połowę. 30 g granulatu marynki wsypane bezpośrednio do kotła na 90 min gotowania da naprawdę solidną goryczkę.
Doppelbock - Prośba o opinie składu warki i pomoc w dobraniu ilości chmielu.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziZależy od sposobu chmielenia. Odkąd zamieniłem szyszki na granulat i wyrzuciłem siateczki do chmielenia (chmiel sypię bezpośrednio do kotła) to zużycie chmielu w browarze spadło o połowę. 30 g granulatu marynki wsypane bezpośrednio do kotła na 90 min gotowania da naprawdę solidną goryczkę.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNo ale masz filtrator na wyjściu a to spora różnica."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWątpię aby się dało odfiltrować granulat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziMnie się udaje"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
A zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować.
Albo weźta, zlejta sobie do kilku wysokich kufli i rano dolejcie do fermentora.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAlbo weźta, zlejta sobie do kilku wysokich kufli i rano dolejcie do fermentora.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziPasteryzujesz przed wlaniem do fermentora ?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
No nie wiem kto to moderuje ale pooooooooleci to do nowego tematu jak się zorientuje.Oby tylko się nam nie oberwało za anarchię "off topikową""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNo ba, robię to w południe następnego dnia jak wstane. Do kufli resztki wlewam po przelaniu do fermentora i zostawiam na noc. Zagotowanie, schłodzenie i dolanie. Jakis literek, dwa zawsze jest w zależności ile jest gorących osadów.
Comment
-
Comment