Doppelbock - Prośba o opinie składu warki i pomoc w dobraniu ilości chmielu.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Zależy od sposobu chmielenia. Odkąd zamieniłem szyszki na granulat i wyrzuciłem siateczki do chmielenia (chmiel sypię bezpośrednio do kotła) to zużycie chmielu w browarze spadło o połowę. 30 g granulatu marynki wsypane bezpośrednio do kotła na 90 min gotowania da naprawdę solidną goryczkę.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #17
      No ale masz filtrator na wyjściu a to spora różnica.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
        Zależy od sposobu chmielenia. Odkąd zamieniłem szyszki na granulat i wyrzuciłem siateczki do chmielenia (chmiel sypię bezpośrednio do kotła) to zużycie chmielu w browarze spadło o połowę. 30 g granulatu marynki wsypane bezpośrednio do kotła na 90 min gotowania da naprawdę solidną goryczkę.
        No właśnie tak samo mi wychodzi.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        No ale masz filtrator na wyjściu a to spora różnica.
        Wątpię aby się dało odfiltrować granulat.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Wątpię aby się dało odfiltrować granulat.
          Mnie się udaje

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie się udaje
            Nnnnnnnnnno wiem... ale wiesz...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Nnnnnnnnnno wiem... ale wiesz...
              Nie wiem rozwiń myśl. Tak to wygląda w praktyce.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #22
                A zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  A zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować.
                  U mnie to zawsze pływa w ostatnich kilku litrach i nie ma ochoty zostać na środku więc wydumałem sobie sposób na filtrację.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    A zakręć brzeczką w prawą stronę , odczekaj a cały syf osiądzie na środku, odsysaj z brzegu gara.Nie trzeba filtrować.


                    Albo weźta, zlejta sobie do kilku wysokich kufli i rano dolejcie do fermentora.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Albo weźta, zlejta sobie do kilku wysokich kufli i rano dolejcie do fermentora.
                      Pasteryzujesz przed wlaniem do fermentora ?

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pasteryzujesz przed wlaniem do fermentora ?
                        No ba, robię to w południe następnego dnia jak wstane. Do kufli resztki wlewam po przelaniu do fermentora i zostawiam na noc. Zagotowanie, schłodzenie i dolanie. Jakis literek, dwa zawsze jest w zależności ile jest gorących osadów.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #27
                          No nie wiem kto to moderuje ale pooooooooleci to do nowego tematu jak się zorientuje.Oby tylko się nam nie oberwało za anarchię "off topikową"
                          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-03-21, 23:06. Powód: nie powiem ;)
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            No ba, robię to w południe następnego dnia jak wstane. Do kufli resztki wlewam po przelaniu do fermentora i zostawiam na noc. Zagotowanie, schłodzenie i dolanie. Jakis literek, dwa zawsze jest w zależności ile jest gorących osadów.
                            Dobry sposób ale czasochłonny, chyba zostanę przy swojej sprawdzonej filtracji .

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19275

                              #29
                              Od dawna nie używam granulatu, ale skoro nie ma z tym problemu to może znów do niego wrócę.

                              Comment

                              • Szosti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.01
                                • 33

                                #30
                                Witam ponownie,
                                piwko po 9dniach fermentacji odfermentowało z 19BLG do 7BLG. Chciałem zapytać czy w/g Waszej opinii piwko już powinno iść na cichą( na 1,5tyg) czy stać dalej przez 1,5tyg a potem tylko krótko na cichą?

                                Pozdrawiam

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X