Pierwsze koty za płoty, czyli moja pierwsza warka w kanał

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dentharg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 16

Pierwsze koty za płoty, czyli moja pierwsza warka w kanał

Cześć!

Ostatnio mój Alt miał 0 alkoholu, 0 gazu oraz kwaśny smak - był butelkowany i już wypity, ale niesmak pozostał

Niedawno nastawiłem żytnie; wydawało mi się, że dopilnowałem wszystkiego, fermentator wydezynfekowany Oxi, wężyki przelewowe też; po 2 tyg. przelałem na cichą (też wszystko dezynfekowane Oxi).

Wczoraj chciałem butelkować, otworzyłem fermentator z gwizdkiem, spróbowałem i... kwaśne.

W ten sposób wylałem swoją pierwszą warkę.

Nie wiem tylko co mam teraz zrobić, aby w miarę możliwości nie dopuścić aby kolejna warka się skaszaniła. Opiszę mniej/więcej co i jak - i proszę o wytknięcie słabych punktów.

Po zachmieleniu, czekam aż brzeczka ostygnie w garze, potem przelewam to do zdezynfekowanego Oxi fermentatora, nakładam wieczko (bez gwizdka) i dociskam to np. 2kg cukru - nie zamykam szczelnie (działało to przy pierwszych 5 warkach).

Po burzliwej dezynfekuję fermentor z kranikiem i węże (też Oxi) i przelewam na cichą. Szczelnie zamykam wieczko z gwizdkiem i czekam.

A potem już dezynfekcja butelek i rozlew dezynfekowanym wężykiem.

Moje podejrzenia pada na etap 1: tj. że zakładam wieczko bez gwizdka i dociskam je tylko lekko; że tutaj coś się dostaje do fermentatora...

Dzięki!
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

na fermentator szklana ACE ,30l wody i zdezynfekowany
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• macas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 680

Ja w czekające fermentatory na 1-2 dni wlewam pirosiarczan, dostępny w marketach w saszetkach po 10g, po dwóch dniach przelewam do innego a ten zostawiam nadal zamknięty(nawet biały człowiek nie znosi duszącej siarki a co dopiero mikroby).
      Czasem wrzucam tam rurki i inne akcesoria (ale na krótko) i od jakiegoś czasu mam spokój.
      Mniej śmierdzi od ACE ale jest trochę droższe
      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
      Beniamin Franklin

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dentharg Wyświetlenie odpowiedzi
        Ostatnio mój Alt miał 0 alkoholu,

Jak to mozliwe?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• bumbastic
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.08
          • 135

Po zachmieleniu, czekam aż brzeczka ostygnie w garze, potem przelewam to do zdezynfekowanego Oxi fermentatora,
          Ja gorącą brzeczkę przelewam od razu do fermentora.

Comment

• anteks
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Cześć!

Ostatnio mój Alt miał 0 alkoholu, 0 gazu oraz kwaśny smak - był butelkowany i już wypity, ale niesmak pozostał
            a może zapomniałeś dodać drożdzy

Comment

• GaGacek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.08
              • 96

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              a może zapomniałeś dodać drożdzy

albo te nie ruszyły i wszystko skwaśniało
              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

Comment

• artur2
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.02
                • 535

Stawiam na to, że drożdże zmutowały i przerobiły cukier na kwas
                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• dentharg
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.05
                  • 16

Heh, drożdże ruszły bo w czasie burzliwej wytworzyła się piana na brzeczce (widać było przez ściankę fermentora). Alkoholu nie było bo po wypiciu trzech kwasów 0.5l nawet mnie za uszami nie zaswędziało

Alt był moją 6 warką, i 1 skwaśniałą. Teraz żytnie mi skwaśniało to nawet nie butelkowałem

W niedzielę będę robił A'la Grodziskie to sobie wszystko wydezynfekuję ostro.

Comment

• anteks
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

W niedzielę będę robił A'la Grodziskie to sobie wszystko wydezynfekuję ostro.
                    koniecznie , bo to piwo należy wysłać na konkurs do Grodziska

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

Alkoholu nie było bo po wypiciu trzech kwasów 0.5l nawet mnie za uszami nie zaswędziało

Więc co się z nim stało, jeżeli brzeczka przefermentowała?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Przyjedź na Warsztaty do Wrocka, przywieź takiego kwasiora, spróbujemy (choć niechętnie) i może coś poradzimy. Pod warunkiem, że oprócz kwasiora przywieziesz też coś dobrego
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Widzę trzy możliwości zakażenia:

1. Zakażenie w czasie stygnięcia:
                          ... Po zachmieleniu, czekam aż brzeczka ostygnie w garze...
                          Brzeczka powinna być ostudzona jak najszybciej. Nie napisałeś, w jakich warunkach to się odbywa.

2. Zakażenie drożdżami. Jeżeli używasz gęstwy, to najprawdopodobniej ta gęstwa jest już skażona. Też nic nie napisałeś na ten temat.

3. Złe oczyszczenie po dezynfekcji. Pozostałości uniemożliwiają drożdżom fermentację alkoholową, a po jakimś czasie uaktywniają się bakterie z innymi procesami.
                          Last edited by Krzysiu; 2009-03-23, 14:22.

Comment

Przetwarzanie...
                          X