Zacieranie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Zacieranie

    Zagadnienie może mało istotne ale w głowie powstało mi pytanie, na które nie znalazłem jeszcze odpowiedzi przeszukując forum, a mnie cały czas nurtuje. Czy zacieranie 30 minut w temperaturze 62St i 30 minut w temp. 72St da nam taką samą brzeczkę pod względem stosunku ilości dwucukru maltozy do dekstryn co zacieranie 1h w 62St i 1h w 72St? Innymi słowy czy odpowiednie proporcje czasów obu przerw powodują stały stosunek ilościowy powstałych cukrów czy może warunkuje to określony czas na przerwę scukrzającą, a czas przerwy dekstrynującej nie ma już tak wielkiego znaczenia w tym względzie?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Godzinne zacieranie w 62*C da piwo wytrawne mocno odfermentowane (konieczne przy porterze) dalsze zacieranie w 72*C podniesie tylko wydajność warzelni.

    Comment

    • bumbastic
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.08
      • 135

      #3
      Czyli rozumiem, że ilość cukrów fermentujących zależy tylko od czasu tej pierwszej,
      a druga już nie ma wpływu na to i a-amylaza nie przekształca tych cukrów w nic innego tylko zajmuje się przerabianiem pozostałej skrobii?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
        Czyli rozumiem, że ilość cukrów fermentujących zależy tylko od czasu tej pierwszej,
        a druga już nie ma wpływu na to i a-amylaza nie przekształca tych cukrów w nic innego tylko zajmuje się przerabianiem pozostałej skrobii?
        Nie jest tak do końca, że od stopnia do stopnia działa beta a później alfa amylaza, temperatury 62-65 są najbardziej sprzyjające dla beta , natomiast 70-75 dla alfa, beta ginie w 70 stopniach, alfa w 80 więc w temperaturach niższych pracują oba enzymy.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Łażany, Strzegomski Lager
          darekd
          Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

          ...
          2025-03-27, 23:59
        • darekd
          Browar Stu Mostów, BGM Lucid Quest
          darekd
          Jedno z piw uwarzonych na tegoroczną edycję Beer Geek Magnes. Kooperacja z browarem Monsters

          "West Coast" pilsner z dekstrozą i ryżem.
          11% ekstr.
          5% alk.

          Aromat - chmielowy ("multiwitaminowy mix", potem owocowy kwasek), jest jakaś niewyraźna...
          2025-03-20, 21:09
        • darekd
          Jadrníček, Náměšťák 12%
          darekd
          Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

          Więcej o browarze:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
          2024-11-02, 01:06
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 01:56
        • e-prezes
          Browar Bałtów, Porter Bałtowski
          e-prezes
          Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
          2023-09-11, 17:15
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...