Chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    Chmielenie

    Czy chmiel dodaje się zawsze po rozpoczęciu wrzenia brzeczki czy można go dodać wcześniej już na etapie podgrzewania, a jeśli nie można albo nie jest to wskazane to dlaczego?
    Pytanie może proste ale ja nie znalazłem odpowiedzi.
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
    Czy chmiel dodaje się zawsze po rozpoczęciu wrzenia brzeczki czy można go dodać wcześniej już na etapie podgrzewania, a jeśli nie można albo nie jest to wskazane to dlaczego?
    Pytanie może proste ale ja nie znalazłem odpowiedzi.
    Odpowiedź też jest prosta: można. Metoda ta z angielska nazywa się "first wort hopping"
    Ale trudniejsza jest odpowiedź na pytanie: co w ten sposób zyskamy/stracimy?
    Podobno dzięki temu uzyskuje się lepszy aromat chmielowy.
    Z kolei jest trochę gorsze wykorzystanie chmielu (mniejsze IBU).

    Może się wypowie ktoś kto to stosował. Ja nie stosowałem...

    Comment

    • bumbastic
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.08
      • 135

      #3
      Szczerze mówiąc sam to zastosowałem będąc oczywiście nieświadomym skutków tego co zrobiłem . Pomyślałem, że po co ma się bezproduktywnie brzeczka podgrzewać jak może to robić z chmielem. Piwo mi wyszło bardzo dobre /są świadkowie/, a aromat faktycznie jest intensywny ale porównuję go z piwami brewkitowymi lub koncernowymi gdyż nie mam jeszcze za bardzo z czym porównywać więc moja ocena jest mało obiektywna.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Prawie nie ma to znaczenia. Im dłużej się gotuje, tym wiecej alfakwasów zostaje w brzeczce, ale też więcej związków aromatycznych się ulatnia. Tym niemniej nie sądzę, żebyś był w stanie na smak to wyłapać.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5

          NIe dostrzegłem żadnej różnicy w stosunku do innych sposobów chmielenia. Ani wyjątkowego aromatu ani gorszej piany.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • full-light
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.07
            • 12

            #6
            Odświeże stary temat.
            Czy ma sens dodawanie chmielu aromatycznego podczas chłodzenia brzeczki?
            Czy musi się jednak dodawać do gotującej sie brzeczki?
            Jaki jest optymalny zakres temperatur do dodawania chmielu aromatycznego. Mam na myśli granulat.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Oczywiście, że ma. Tak się robi standardowo jeżeli chcesz uzyskać porządny aromat.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                15 minut gotowania to jest max, żeby został jakiś aromat. Zwykle sypie się na mniej, 10 albo 5 minut, albo w ogóle do chłodzenia.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

                  #9
                  Granulat do chłodzącej się brzeczki?

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Tak, to się nazywa chmielenie w zerowej minucie. A słyszałeś o chmieleniu na zimno?

                    Comment

                    • dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

                      #11
                      W sumie zależy jak kto chłodzi. Jedni robią whirlpoola zaraz po gotowaniu, inni po schłodzeniu. Do chmielenia na zimno też używa się granulat? Myślałem, że tylko szyszki

                      Ile czasu potrzeba na wydobycie aromatu z granulatu chmielowego? Czy jak się nie ma chłodnicy i brzeczka stygnie kilka godzin, to nawet chmielenie w zerowej minucie może okazać się zbyt długim czasem i część olejków eterycznych się ulotni?

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Na ostatnie pytanie odpowiedź z całą pewnością brzmi "tak".
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Na pierwsze z pewnością również. Ja chmielę na zimno tylko granulatem.
                          Lepszy aromat chmielowy to główna przyczyna zakupu chłodnicy przez większość piwowarów.

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ile czasu potrzeba na wydobycie aromatu z granulatu chmielowego? Czy jak się nie ma chłodnicy i brzeczka stygnie kilka godzin, to nawet chmielenie w zerowej minucie może okazać się zbyt długim czasem i część olejków eterycznych się ulotni?
                            Kiedyś czytałem o tym, że to wcale nie jest takie oczywiste i że efekty aromatyczne są różne.
                            Co do chmielenia na zimno, to moje doswiadczenai są takie, że od wrzucenia chmielu do rozlania do butelek powinno minąć maksymalnie 3 dni. Przy dłuższym "namaczaniu" aromat był już duzo słabszy.

                            Comment

                            • rafal69
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.08
                              • 115

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na pierwsze z pewnością również. Ja chmielę na zimno tylko granulatem.
                              Lepszy aromat chmielowy to główna przyczyna zakupu chłodnicy przez większość piwowarów.
                              Ile granulatu i jakiego na ~20l.?
                              Oczywiście pytanie dotyczy chmielenia na zimno.
                              Last edited by rafal69; 2011-12-08, 23:23.
                              znany gamoń wiosłowy

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X