Witam!
Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwko. Nigdy nie miałem do czynienia z robieniem jakiegokolwiek alkoholu. Postanowiłem więc zabrać się i zrobić gotowca.
W artykułach znalazłem praktycznie wszystkie informacje jakie były mi potrzebne. Nie mogę jednak załapać kilku rzeczy i prosiłbym o wytłumaczenie mi ich:
- W artykule "Podstawy warzenia piwa z wykorzystaniem gotowców" napisane jest:
Czy ta zasada liczy się zawsze? Nie ważne jakiego gotowca kupie?
Czy można przez to wywnioskować, że:
Ilość Cukru Procent Alkoholu
====================
1kg 3,3%
1,25kg 4,1%
1,5kg 4,9%
1,75kg 5,7%
2kg 6,6%
I kiedy ta zasada się kończy? Bo wiadomo, że w pewnym momencie piwo stanie się zbyt słodkie (wsypując 5kg cukru uzyskałbym 16,5% i tak dalej).
- Co to jest to blg. i jak to się mierzy? Wiem, że pytanie idiotyczne, ale wujek google.pl naprawdę nic ciekawego mi nie powiedział, natomiast wyszukiwarka wyrzuca mi tematy kompletnie nie odpowiadające mi na to pytanie.
Serdecznie pozdrawiam!
Zyrek07
Postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwko. Nigdy nie miałem do czynienia z robieniem jakiegokolwiek alkoholu. Postanowiłem więc zabrać się i zrobić gotowca.
W artykułach znalazłem praktycznie wszystkie informacje jakie były mi potrzebne. Nie mogę jednak załapać kilku rzeczy i prosiłbym o wytłumaczenie mi ich:
- W artykule "Podstawy warzenia piwa z wykorzystaniem gotowców" napisane jest:
Dodając 1,2 kg cukru uzyskamy ok. 4% alk.
Czy można przez to wywnioskować, że:
Ilość Cukru Procent Alkoholu
====================
1kg 3,3%
1,25kg 4,1%
1,5kg 4,9%
1,75kg 5,7%
2kg 6,6%
I kiedy ta zasada się kończy? Bo wiadomo, że w pewnym momencie piwo stanie się zbyt słodkie (wsypując 5kg cukru uzyskałbym 16,5% i tak dalej).
- Co to jest to blg. i jak to się mierzy? Wiem, że pytanie idiotyczne, ale wujek google.pl naprawdę nic ciekawego mi nie powiedział, natomiast wyszukiwarka wyrzuca mi tematy kompletnie nie odpowiadające mi na to pytanie.
Serdecznie pozdrawiam!
Zyrek07
Comment