instrukcje dla kompletnego amatora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zelerowicz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 6

    #1

    instrukcje dla kompletnego amatora

    witam jak to się mówi chciałbym ale nie wiem jak sie do tego tak naprawde zabrać. Może ktoś podrzuci instrukcje na jakies proste pierwsze piwko własnej roboty. Z informacjami co jak i dlaczego. Preglądałem informacje na forum i mam koncepcje jak to powinno być zrobione ale koncepcja koncepcją. Będę dzieczny za wskazówki, może ktoś z łodzi warzy??

    pozdrawiam
    robert
    gg 4806793
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz
    witam jak to się mówi chciałbym ale nie wiem jak sie do tego tak naprawde zabrać. Może ktoś podrzuci instrukcje na jakies proste pierwsze piwko własnej roboty. Z informacjami co jak i dlaczego. Preglądałem informacje na forum i mam koncepcje jak to powinno być zrobione ale koncepcja koncepcją. Będę dzieczny za wskazówki, może ktoś z łodzi warzy??

    pozdrawiam
    robert
    gg 4806793
    To opisz co zrozumiałeś, a my to ci już jakoś doszlifujemy. Krótko mówiąc - zadawaj konkretne pytania.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • zelerowicz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.04
      • 6

      #3
      a więc pierwsze kroki przedsięwzięte zakupilem słody, chmiele i drożdże czekam na przesyłke i zabieram sie do roboty.
      Zamówiłem następujące rzeczy:

      1 x Drożdże górnej fermentacji Safale US-05 ()
      1 x Chmiel aromatyczny Lubelski 100g ()
      1 x Chmiel goryczkowy Magnum 100g ()
      1 x Słód karmelowy Karapils Litovel (Czechy)
      2 x Słód pilzneński Strzegom (Polska)

      chyba wystarczy na pierwszy raz

      pozdrawiam
      robert

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        A ile to jest 2 x słód? 2kg, 10 kg, 50 kg?

        Comment

        • zelerowicz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.04
          • 6

          #5
          2 kg Słód pilzneński Strzegom
          1kg Słód karmelowy Karapils Litovel

          z tego co się orientowałem potrzeba do tego około 15 g chmielu goryczkowego i 30 g chmielu aromatycznego

          a ile rożożdzy bo paczka ma 11,5 g

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Na pierwszy raz potrzebujesz ok 4,5 kg słodu (20-25l brzeczki 11-13Blg). Na Twoim miejscu wziąłbym 4 kg pilsa i 0,5 kg carapilsa. Drożdży dodaj całą paczkę. 15g Magnum powinno być OK. Z Lubelskim uważaj, chyba że lubisz mocno chmielone piwa.

            Comment

            • zelerowicz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.04
              • 6

              #7
              na pierwszy raz chciałem zrobić z 10 -15 litrów nie więcej

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                W taki razie OK. Ale ja bym dał max. 10% karapilsa. No i 15g Magnum to może być za dużo.

                Comment

                • zelerowicz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.04
                  • 6

                  #9
                  ok
                  jaki powinien być stosunek słodu do wody
                  czy drożdże można wykorzystać do następnej warki i jak sie je przechowuje??

                  Comment

                  • bumbastic
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.08
                    • 135

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz
                    na pierwszy raz chciałem zrobić z 10 -15 litrów nie więcej
                    Dlaczego nie więcej? Nie masz odpowiedniego sprzętu?

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zelerowicz
                      ok
                      jaki powinien być stosunek słodu do wody
                      czy drożdże można wykorzystać do następnej warki i jak sie je przechowuje??
                      Odpowiedzi na takie pytania znajdziesz w kołysce piwowarskiej.

                      Comment

                      • gobong
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.04
                        • 658

                        #12
                        Zawsze mnie wkurzały nerwowe reakcjie bardziej doświadczonych kolegów, ale, ręce opadają. Człowieku czytaj, czytaj , czytaj , szukaj. Na tym forum oraz na browamatorze, i na paru innych forach. Poczytaj chocby dział "Moje warzenie" ile tam recepur. Na Browamatorze poczytaj o zacieraniu.Powiem tylko tyle że na 20l piwa jasnego pełnego potrzeba okolo 4kg słodów, jak nabierzesz wprawy to wystarczy i 3,5. Czytać , szukac , myślec , myśeć. Piwowarstwo to hobby nie dla leni, bo trzeba troche czasu, pracy i cierpliwości, potem jest lenistwo z kufelkiem w dłoni. Ach jaka smaczna zawartość.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2009-04-24, 22:23.

                        Comment

                        • Infam
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.05
                          • 715

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          [...]Z Lubelskim uważaj, chyba że lubisz mocno chmielone piwa.
                          bardzo aromatyczne (chmielowo)
                          "Dużo to nie znaczy Dobrze
                          Dobrze znaczy dużo"

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #14
                            Może warto spojrzeć tutaj

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10809

                              #15
                              można też kupić gotowy zestaw surowców , który zawiera instrukcję warzenia .
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                dadek
                                Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                2025-01-10, 01:48
                              • centris
                                Potrzebuje pomocy piwowara
                                centris
                                Cześć,
                                Poszukuję kompletnego kursu/szkolenia na piwowara najlepiej podkarpacie/małopolska (nie musi być dyplom).
                                Pozdrawiam
                                2025-01-07, 11:23
                              • darekd
                                Mamut, Veverčák
                                darekd
                                Minibrowar z morawskiego Mikulova przy granicy z Austrią.

                                https://www.pivovarmamut.cz/

                                Vienna lager, 11% ekstr., 4,2% alk.

                                Aromat - łagodny słód z minimalnym podpieczeniem
                                Barwa - jantar, dość klarowne
                                Piana - wyższa, zwarta, trwalsza z dłuższą...
                                2025-01-01, 23:22
                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 05:20
                              • dadek
                                Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
                                dadek
                                Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
                                Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
                                2024-09-13, 00:59
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...