Uff ochłonolem troszke. Po pierwsze uzupelnij profil. Napisz jaki masz sprzęt, czyli: garnek do zacierania(ile litrów ma), jakie masz fermentory(balony, inne naczynia do fermentacji czyli:beczki, sloje, wiadra) czy posiadasz cos do filtrowania(nie trzba kupywac mozna zrobic, opisy w dziale sprzęt). 2kg pilsa i 0,2 carapilsa no na 10l będzie, mozna dodac z 0,1 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych błyskawicznych nawet 0,2. Safale drozdże więc zacieranie angielskie okolo 65 stopni godzina, nawet godzina dwadziescia, warto probe jodowa, chyba ze bez platkow to po godzinie nawet bez proby jodowej podnięsć temperature do 78 i filtrować . Do gotowania gdzies filtratu chyba bym zebrał gdzies 11-12 litrów. Gotowac co najmniej godzine nawet 90 minut. 10g magnum jak zacznie wrzeć na 30 minut gotowania 10 lubelskiego, i na 5 przed końcem 5 lubelskiego . Drozdże całą saszetke jak w instrukcji. Mozna potem uzyc mapajak opisal jak to sie robi, poszukaj , poczytaj.
instrukcje dla kompletnego amatora
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedziUff ochłonolem troszke. ...2kg pilsa i 0,2 carapilsa no na 10l będzie, mozna dodac z 0,1 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych błyskawicznych nawet 0,2. Safale drozdże więc zacieranie angielskie okolo 65 stopni godzina, nawet godzina dwadziescia, warto probe jodowa, chyba ze bez platkow to po godzinie nawet bez proby jodowej podnięsć temperature do 78 i filtrować ....
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzibardzo aromatyczne (chmielowo)
Ja osobiście nie przepadam za bardzo intensywnym smakiem chmielu Lubelskiego. Wolę bardziej słodowe piwka. Jeśli kolega ma podobne odczucia, to niech uważa.
Comment
-
Comment