instrukcje dla kompletnego amatora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Uff ochłonolem troszke. Po pierwsze uzupelnij profil. Napisz jaki masz sprzęt, czyli: garnek do zacierania(ile litrów ma), jakie masz fermentory(balony, inne naczynia do fermentacji czyli:beczki, sloje, wiadra) czy posiadasz cos do filtrowania(nie trzba kupywac mozna zrobic, opisy w dziale sprzęt). 2kg pilsa i 0,2 carapilsa no na 10l będzie, mozna dodac z 0,1 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych błyskawicznych nawet 0,2. Safale drozdże więc zacieranie angielskie okolo 65 stopni godzina, nawet godzina dwadziescia, warto probe jodowa, chyba ze bez platkow to po godzinie nawet bez proby jodowej podnięsć temperature do 78 i filtrować . Do gotowania gdzies filtratu chyba bym zebrał gdzies 11-12 litrów. Gotowac co najmniej godzine nawet 90 minut. 10g magnum jak zacznie wrzeć na 30 minut gotowania 10 lubelskiego, i na 5 przed końcem 5 lubelskiego . Drozdże całą saszetke jak w instrukcji. Mozna potem uzyc mapajak opisal jak to sie robi, poszukaj , poczytaj.

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #17
      Może warto bardziej uważac z magnum niż z lubelskim?

      Comment

      • hasintus
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.07
        • 850

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
        Uff ochłonolem troszke. ...2kg pilsa i 0,2 carapilsa no na 10l będzie, mozna dodac z 0,1 kg płatków jęczmiennych bądź owsianych błyskawicznych nawet 0,2. Safale drozdże więc zacieranie angielskie okolo 65 stopni godzina, nawet godzina dwadziescia, warto probe jodowa, chyba ze bez platkow to po godzinie nawet bez proby jodowej podnięsć temperature do 78 i filtrować ....
        A do czego te płatki

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Choćby dla piany. Dla zabawy smakiem. Dla żartu. Niepotrzebne skreslić.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedzi
            bardzo aromatyczne (chmielowo)
            Chmielenie to dla mnie znaczy nie tylko chmielenie dla goryczki, ale także dla smaku/aromatu.
            Ja osobiście nie przepadam za bardzo intensywnym smakiem chmielu Lubelskiego. Wolę bardziej słodowe piwka. Jeśli kolega ma podobne odczucia, to niech uważa.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X