W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
Mikrowarka
Collapse
X
-
A jak to planujesz filtrować?Comment
-
No i zrobiłem. Zacieranie poszło łatwo ale filtracja... Próbowałem durszlakiem, sitkiem, podziurawioną butelką PET, w końcu przefiltrowałem przez ręcznik papierowy. Po gotowaniu też osadów sporo się porobiło. Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.Comment
-
Comment
-
A ja tam polecam ta metodę.
Kiedyś zrobiłem litrową warkę aby sprawdzić jakość słodu - tzn jego wydajność.
Zatarłem w garnku.
Gorący zacier przez druciane sitko przelałem do drugiego garnka uzyskując brzeczkę przednią.
Młóto wwaliłem do odmierzonej, gorącej wody (wysładzanie).
Wymieszałem.
Jeszcze raz przelałem przez sitko.
Postawiłem na 30 min aby męty opadły na dno.
Ostrożnie zlałem i pogotowałem z kilkoma granulkami chmielu.
Gorące osady wypadły w trakcie chłodzenia w zlewie więc zlałem ostrożnie w miarę klarowną brzeczkę do peta i do zamrażarki.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
50% słód pszeniczny
50% słód pilzeński
Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
BLG początkowe...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment