W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
Mikrowarka
Collapse
X
-
A jak to planujesz filtrować?Comment
-
No i zrobiłem. Zacieranie poszło łatwo ale filtracja... Próbowałem durszlakiem, sitkiem, podziurawioną butelką PET, w końcu przefiltrowałem przez ręcznik papierowy. Po gotowaniu też osadów sporo się porobiło. Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.Comment
-
Comment
-
A ja tam polecam ta metodę.
Kiedyś zrobiłem litrową warkę aby sprawdzić jakość słodu - tzn jego wydajność.
Zatarłem w garnku.
Gorący zacier przez druciane sitko przelałem do drugiego garnka uzyskując brzeczkę przednią.
Młóto wwaliłem do odmierzonej, gorącej wody (wysładzanie).
Wymieszałem.
Jeszcze raz przelałem przez sitko.
Postawiłem na 30 min aby męty opadły na dno.
Ostrożnie zlałem i pogotowałem z kilkoma granulkami chmielu.
Gorące osady wypadły w trakcie chłodzenia w zlewie więc zlałem ostrożnie w miarę klarowną brzeczkę do peta i do zamrażarki.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
Comment