Mikrowarka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    Mikrowarka

    W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
    Last edited by bumbastic; 2009-04-23, 12:17.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Brzeczki na starter nie trzeba chmielić.

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 608

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
      W celu wykonania startera dla drożdży mam zamiar uwarzyć bardzo małą warkę zalewając 100g słodu 300ml wody 65st w zwykłym termosie. Czy brzeczkę potem nachmielić czy nie? Pewnie warto ale czy koniecznie?
      Na pewno brzeczkę trzeba przegotować, a chmielenie bym darował - raczej ciężko będzie Ci odmierzyć odpowiednią ilość chmielu do takiej "warki".
      A jak to planujesz filtrować?

      Comment

      • bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
        A jak to planujesz filtrować?
        Jeszcze nie wiem, może durszlakiem odcedzę albo sitkiem jakimś . Z resztą, jak nie będzie klarowna to chyba nic złego się nie stanie??

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Na osadach mogą osiąść drożdże i będziesz miał problemy z fermentacją. Jeśli sitko nie podoła, przefiltruj berzeczkę przez filtr do kawy.

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            No i zrobiłem. Zacieranie poszło łatwo ale filtracja... Próbowałem durszlakiem, sitkiem, podziurawioną butelką PET, w końcu przefiltrowałem przez ręcznik papierowy. Po gotowaniu też osadów sporo się porobiło. Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic
              Reasumując tej metody stanowczo NIE POLECAM.
              Hmmmm... nie napisałam nic wcześniej, bo w końcu eksperymenty są naszą specjalnością i nie należy do nich zniechęcać.

              A chciałam napisać, że nie warta skórka wyprawki
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • radekam
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2006.03
                • 165

                #8
                A ja tam polecam ta metodę.

                Kiedyś zrobiłem litrową warkę aby sprawdzić jakość słodu - tzn jego wydajność.
                Zatarłem w garnku.
                Gorący zacier przez druciane sitko przelałem do drugiego garnka uzyskując brzeczkę przednią.
                Młóto wwaliłem do odmierzonej, gorącej wody (wysładzanie).
                Wymieszałem.
                Jeszcze raz przelałem przez sitko.
                Postawiłem na 30 min aby męty opadły na dno.
                Ostrożnie zlałem i pogotowałem z kilkoma granulkami chmielu.
                Gorące osady wypadły w trakcie chłodzenia w zlewie więc zlałem ostrożnie w miarę klarowną brzeczkę do peta i do zamrażarki.
                Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                Comment

                Przetwarzanie...