Brewkit - data ważności

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • melgor
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 7

Brewkit - data ważności

Witam,

miałem ponad roczną przerwę z domowym piwowarstwem. Ze starych czasów zostały mi jeszcze trzy brewkity - ich termin ważności minął niestety już rok temu. Leżały w chłodnym miejscu (choć nie w lodówce).
    Czy jest sens ich użyć? Mam nadzieję, że data ważności (jak w wielu innych przypadkach) jest podawana z duuuużym zapasem... Jak myślicie?
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 680

Jak otworzysz to się dowiesz, moim zdaniem będziesz miał z TEGO całkiem niezłe piwko.

jedynie drożdżaki mogą być niechętne do współpracy (jeżeli były w komplecie), ale jak przemyślą sprawę to też ruszą
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23911

Załatw świeże drożdżaki i działaj!
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10766

w mojej piwnicy prawie wszystkie są po terminie ważności i piwo na nich wychodzi .
        Pogotuj 15 min i będzie ok
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• melgor
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.07
          • 7

Dzięki za słowa otuchy!
          Pierwszą beczkę spróbuję na dołączonych drożdżach... Mam nadzieję, że się sprawią!

Comment

• radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

Spoko.
            Ja mam 3-letnie słody i drożdże suche w saszetkach ze 2 lata po terminie i wszystko odpala.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• melgor
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.07
              • 7

Dzięki... już się zacząłem martwić bo mój Irish Stout od sześciu dni cichy.. nic się nie dzieje... zero bąbelków w rurce. Z drugiej strony miałem już kiedyś warkę, wydawało by się bez fermentacji, a jednak piwo wyszło dobre. Poczytałem też inny temat (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82988) i nadal jestem optymistą

Comment

Przetwarzanie...