witam serdecznie brac piwowarska.w sobote nastawilem stouta (brew-kit wersja de lux) z BA,blg 15` temp podania drozdzy(bez rehydracji) 22`c.w niedziele woda w rurce odrobinke sie podniosla, pojawila sie piana i ...na tym stanelo.ani jednego bulkniecia,piana opadla,blg zjechalo w przeciagu tego czasu do 4`.dodam jeszcze ze pokrywa jest szczelnie docisnieta.i temperatura otoczenia ciagle 21 `c. spotkalem sie kiedys z fermentacja w tak krotkim czasie ale nigdy bez wydobywania sie co2.czyzby drozdze mutanty?
fermentacja bez co2?
Collapse
X
-
Ja mimo wszystko stawiam na niedociśnięty dekiel. One potrafią być zdradliwe i perfidne. Sam tak kiedyś miałem. 2 dni czekałem na bulkanie oznaczające rozpoczęcie fermentacji a tu nic. Dekiel sprawdzałem kilka razy. Potem w rozpaczy waliłem już całkiem mocno po deklu i w jednym miejscu rozległ się trzask zaskakującego dekla a w rurce pojawiło się upragnione bulkanie.
Comment
-
-
@darko
piwo wydaje sie byc w porzadku,nie ma obcych posmakow.wiem ze przy fermentacji musi byc co2 i dlatego bardzo mnie dziwi ta"bezbulknieciowosc"
@noodles
dekiel jest docisniety do oporu,staralem sie "ile fabryka dala"(a ze dala sporo). poprzednie moje warki kiedy fermentowaly przez rurke razem z co2 wydzielal sie piwkowy zapach i caly pokoj zalatywal przedsmakiem tego co mnie czeka a teraz nic ani cienia zapachu piwa.
Comment
-
-
A ile masz fermentorów i dekli?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mcfinn Wyświetlenie odpowiedzicale 2.czy kolega radzi zeby zmienic dekiel?
Ja radzę się nie przejmować - jeśli blg spadło to CO2 na pewno było i uszło przez nieszczelności.
Łatwo mi mówić, ale parę dni temu sam się stresowałem dwa dni, że mi drożdże nie ruszyły, bo nie było ani bulknięcia ani piany, po czym zmierzyłem blg i okazało się, że spadło z 10 do 4.
Comment
-
-
Teraz to bez sensu. Pytam, bo ja np. mam taką konfigurację dekla i wiadra, że żadne piwo nie bąbluje. Nie przejmowałbym się tym.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
hehe, dajcie sobie spokój z tymi bulkami. Nie sa one do niczego potrzebne. Nie dociskam dekla, nie wkładam rurki, gdy drożdże chcą wychodzić na zewnątrz ściagam dekiel całkiem.
To nie wino w balonie, żeby miało cos bulkać!!!!!!!!Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzihehe, dajcie sobie spokój z tymi bulkami. Nie sa one do niczego potrzebne. Nie dociskam dekla, nie wkładam rurki, gdy drożdże chcą wychodzić na zewnątrz ściagam dekiel całkiem.
To nie wino w balonie, żeby miało cos bulkać!!!!!!!!
Na burzliwej (fermentuję w beczkach) lekko zakręcam dekiel aby jakaś mucha nie wleciała, a na cichej dokręcam go na maxa (jest trochę nieszczelny). Po pierwszej warce wywaliłem rurki fermentacyjne - do niczego nie są potrzebne.
A aby sprawdzić czy piwko fermentuje, to po kilku warkach, starczy nos i język. Cukromierz dopiero jak się uspokoi aby zdecydować czy pobełtać drożdże lub zlać na cichą.
Podsumowując - olać rurki i bulki!Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedziolać rurki i bulki!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJestem za - w ogóle piękne hasło na jakąś piwowarską koszulkę
Marusia. Gratuluję wywiadu w zetcePowyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
Comment