fermentacja bez co2?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mcfinn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 20

fermentacja bez co2?

witam serdecznie brac piwowarska.w sobote nastawilem stouta (brew-kit wersja de lux) z BA,blg 15` temp podania drozdzy(bez rehydracji) 22`c.w niedziele woda w rurce odrobinke sie podniosla, pojawila sie piana i ...na tym stanelo.ani jednego bulkniecia,piana opadla,blg zjechalo w przeciagu tego czasu do 4`.dodam jeszcze ze pokrywa jest szczelnie docisnieta.i temperatura otoczenia ciagle 21 `c. spotkalem sie kiedys z fermentacja w tak krotkim czasie ale nigdy bez wydobywania sie co2.czyzby drozdze mutanty?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Podczas fermentacji alkoholowej przeprowadzanej przez drożdże zawsze wydziela się CO2. Czy piwo jest OK?
    Podejrzewam, że przykrywka była nieszczelna.

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Ja mimo wszystko stawiam na niedociśnięty dekiel. One potrafią być zdradliwe i perfidne. Sam tak kiedyś miałem. 2 dni czekałem na bulkanie oznaczające rozpoczęcie fermentacji a tu nic. Dekiel sprawdzałem kilka razy. Potem w rozpaczy waliłem już całkiem mocno po deklu i w jednym miejscu rozległ się trzask zaskakującego dekla a w rurce pojawiło się upragnione bulkanie.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• mcfinn
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.06
        • 20

@darko
        piwo wydaje sie byc w porzadku,nie ma obcych posmakow.wiem ze przy fermentacji musi byc co2 i dlatego bardzo mnie dziwi ta"bezbulknieciowosc"

@noodles
        dekiel jest docisniety do oporu,staralem sie "ile fabryka dala"(a ze dala sporo). poprzednie moje warki kiedy fermentowaly przez rurke razem z co2 wydzielal sie piwkowy zapach i caly pokoj zalatywal przedsmakiem tego co mnie czeka a teraz nic ani cienia zapachu piwa.

Comment

• Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

A ile masz fermentorów i dekli?
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• mcfinn
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.06
            • 20

@Maidenowiec
            cale 2.czy kolega radzi zeby zmienic dekiel?

Comment

• Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mcfinn Wyświetlenie odpowiedzi
              cale 2.czy kolega radzi zeby zmienic dekiel?
              Zmienić możesz, ale teraz to już pewnie bąbelków nie zobaczysz, bo już po fermentacji.
              Ja radzę się nie przejmować - jeśli blg spadło to CO2 na pewno było i uszło przez nieszczelności.
              Łatwo mi mówić, ale parę dni temu sam się stresowałem dwa dni, że mi drożdże nie ruszyły, bo nie było ani bulknięcia ani piany, po czym zmierzyłem blg i okazało się, że spadło z 10 do 4.

Comment

• Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

Teraz to bez sensu. Pytam, bo ja np. mam taką konfigurację dekla i wiadra, że żadne piwo nie bąbluje. Nie przejmowałbym się tym.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

hehe, dajcie sobie spokój z tymi bulkami. Nie sa one do niczego potrzebne. Nie dociskam dekla, nie wkładam rurki, gdy drożdże chcą wychodzić na zewnątrz ściagam dekiel całkiem.

To nie wino w balonie, żeby miało cos bulkać!!!!!!!!
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• mcfinn
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.06
                    • 20

dziekuje kolegom za odpowiedzi i slowa pociechymam nadzieje ze "ciche"piwo nie bedzie odbiegalo od poprzednich bardziej pyskatych

Comment

• radekam
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.03
                      • 165

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      hehe, dajcie sobie spokój z tymi bulkami. Nie sa one do niczego potrzebne. Nie dociskam dekla, nie wkładam rurki, gdy drożdże chcą wychodzić na zewnątrz ściagam dekiel całkiem.

To nie wino w balonie, żeby miało cos bulkać!!!!!!!!
                      W pełni popieram.

Na burzliwej (fermentuję w beczkach) lekko zakręcam dekiel aby jakaś mucha nie wleciała, a na cichej dokręcam go na maxa (jest trochę nieszczelny). Po pierwszej warce wywaliłem rurki fermentacyjne - do niczego nie są potrzebne.

A aby sprawdzić czy piwko fermentuje, to po kilku warkach, starczy nos i język. Cukromierz dopiero jak się uspokoi aby zdecydować czy pobełtać drożdże lub zlać na cichą.

Podsumowując - olać rurki i bulki!
                      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
                        olać rurki i bulki!
                        Jestem za - w ogóle piękne hasło na jakąś piwowarską koszulkę
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• radekam
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.03
                          • 165

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jestem za - w ogóle piękne hasło na jakąś piwowarską koszulkę
                          Dzięki - jak człek strzeli sobie własnego kwasiorka to i poetą bywa. Zmienię nalepki na flaszkach na "Poetyckie ciemne"

Marusia. Gratuluję wywiadu w zetce
                          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

Comment

Przetwarzanie...
                          X