Białe plamy- fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Frasobliwy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 2

    #1

    Białe plamy- fermentacja burzliwa

    Witam!

    Mija właśnie 5 dzień fermentacji burzliwej. Zachowując zasady ostrożności zajrzałem do fermentatora, zobaczyć co się dzieje.

    Trochę się zdziwiłem/wystraszyłem, gdy na powierzchni brzeczki, prócz bąbelków zobaczyłem 0,5- 1 cm białe plamy (patrz: zdjęcie).

    Czy to infekcja? Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
    Attached Files
  • GaGacek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 96

    #2
    Moim zdaniem to piana.
    Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-04-30, 10:42.
    [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
    Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Na 95% to pozostałości piany. Co należy zrobić? Zachować spokój. Jeśli nijak nie jesteś tego w stanie zrobić, to należy pobrać wysterylizowaną chochelką próbkę piwa i sprawdzić ją organoleptycznie.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mk_kowal
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 39

        #4
        Ja też stawiam, że to pozostałości piany. Poczekaj jeszcze trochę albo po prostu posmakuj.

        Comment

        • Frasobliwy
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.04
          • 2

          #5
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi- uspokoiło to mnie (przynajmniej do czasu degustacji)

          I tak w sobotę zlewam na cichą, więc wtedy spróbuję.

          Comment

          • mk_kowal
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.04
            • 39

            #6
            Tylko spokój może nas uratować nie zapomnij napisać po degustacji co i jak z piwkiem!

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #7
              I jak smakuje?
              Bo na fotce na 95% to piana.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Javox
                Bojanowo, Bojanowo Białe
                Javox
                Ekstrakt 11*, alko 4.2%

                Piana - na dłużej pełna warstewka.
                Lacing - trochę było.
                Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
                Gaz - średni.
                Aromat - kwiatowy, skórka gorzkiej pomarańczy (wrażenie że sztuczny), suche ziarno zbożowe.
                Smak - słodkawe, płatki...
                2023-07-31, 14:16
              • dadek
                Berlin-Wedding, Oudenarder Str. 16-20, Vagabund Brauerei Kesselhaus
                dadek
                Browar powstały w 2021 roku w dawnej kotłowni znanej firmy Osram produkującej żarówki. Dojechać tu łatwo, dokładnie naprzeciwko znajduje się przystanek tramwajowy Osram-Höfe. Kompleks starych budynków z żółtej cegły jest bardzo duży, trzeba wejść bramą pod pierwszym z nich, potem...
                2022-11-18, 01:57
              • Javox
                Łomża, Białe Pszeniczne
                Javox
                Pszenica z alko 5.0%

                Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                Lacing - coś było.
                Gaz - średni.
                Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                Aromat - lekka cytrusowość.
                Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                2022-07-26, 19:20
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • heckler
                Co zrobić z puszkami?
                heckler
                Po wypiciu piw z jedynego, czeskiego minibrowaru rozlewającego piwa do puszek mam dylemat co z nimi zrobić . Do kosza, czy może ktoś ze zbieraczy reflektuje na takowe ,skarby,?
                Praktycznie wszystkie wzory posiadam podwójnie....
                2019-10-14, 08:22
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...