Butelkować czy czekać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • atheus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.10
    • 67

    #1

    Butelkować czy czekać?

    Witam wszystkich, którzy zechcą zerknąć na tego posta.
    Po dwuletnich namysłach w końcu zebrałem się i robię pierwsze piwo z brewkita Cooper Lager.
    Trzymam zgodnie z instrukcją trzeci dzień w temp. ok. 24 st. C.
    I tu pytanie, bo dzisiaj zmierzyłem Blg i spadło do ok. 1-1,5 st.
    Zajrzałem do środka i piany już nie ma, pływają tylko drobne wysepki bąbelków.
    Czy zacząć już butelkowanie czy jeszcze czekać?
    W instrukcji napisano, że fermentacja ma trwać 5-7 dni. Nie za szybko to poszło?
    W smaku wydaje się ok, zapach też cacy, tzn. nie ma tam wg mnie "niepiwnych" aromatów.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    wysoka temp fermentacji to szybko poszło , poczekaj do tych 5 dni i butelkuj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mk_kowal
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.04
      • 39

      #3
      moim zdaniem czekaj do pełnych 7 dni nie zaglądaj za często, aby uniknąć zakażenia brzeczki unikniesz tym samym posmaku drożdży w piwku. Im więcej drożdży skłaczkuje tym lepiej a i tak zostanie ich jeszcze tyle aby przeprowadzić refermentacje w butelkach. Swego czasu robiłem dwa brewkity i za szybko je zabutelkowałem i samymi drozdzkmi smakowało. Wypiłem ale z bólem

      Comment

      • ion
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 77

        #4
        Też robiłem parę miechów temu z Coopers Lager. Tak szczerze, to skoro już masz 1 Blg to butelkuj natychmiast, aby piwko nie skwaśniało, bo potem może acetylem zajeżdżać. Uwierz mi, więcej Blg nie spadnie i nie ma sensu trzymać pod drożdżami, bo tylko smak zepsujesz.

        Comment

        • atheus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.10
          • 67

          #5
          Do licha.
          Co odpowiedź to inne rozwiązanie
          Jutro mija 5 dzień, więc zabutelkuję.
          Dzięki za podpowiedzi.
          Wasze zdrowie

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Zámecký pivovar Frýdlant, Albrecht Secret IPA 2020
            darekd
            Zámecký pivovar Frýdlant zniknął tu z nazwy, z boku etykiety widnieje Albrecht.
            Uwarzone w 2020 r.

            Ekstr. 20%
            Alk. 10%

            Na ecie wspominają że to "Archivni Imperial IPA" w stylu belgijskim

            Aromat - słodka, ciężka biszkoptowa baza...
            2024-06-02, 23:50
          • heckler
            Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
            heckler
            Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
            Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
            2023-07-25, 15:44
          • bastion
            Chorwacja, Hvar, Petricevo Setaliste 8, Vunetovo Craft Beer.
            bastion
            Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
            2021-10-15, 21:43
          • bastion
            Ukraina, Brovary, Janczenka 2, ABC Brewery [Bez wyszynku]
            bastion
            Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
            Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
            Transport publiczny jak metro czy tramwaje...
            2023-02-14, 20:50
          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...