weryfikacja przepisu na witbiera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Klasyczne receptury zawierają czasem owiec
    Dużo tych owiec trzeba do jednego witbiera?

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      Dużo tych owiec trzeba do jednego witbiera?
      Tak to jest jak przemądrzały baran odpowiada na kacu udając, że pracuje...
      Z owiec bierzemy tylko żółć, kleikujemy owies...

      Comment

      • korbicz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.06
        • 170

        #33
        Podłączę się do tego wątku z pytaniem.
        Nastawiłem Witbiera wg. tej receptury:

        pilzneński 2,25 kg
        pszeniczny jasny 0,9 kg
        płatki pszeniczne 0,9 kg
        płatki owsiane 0,225 kg
        mąka biała pszenna 0,225 kg

        zacieranie:
        45 st - 10 min
        50 st - 10 min
        63 st - 90, do ujemnej próby jodowej
        74 st - 10 min i filtracja.

        Nachmieloną brzeczkę (24,5 L, 12,5 Blg) zadałem drożdżami Wyest Witbier, prosto z napuchniętej saszetki (bez startera).

        I tu zaczyna się problem. Drożdże zadałem 06.05 wieczorem. Jakąkolwiek aktywność drożdże okazały dopiero 08.05 rano - piwo poszło do chłodziarki na jakieś 18 st. C. Od 09.05 na powierzchni otrzymuje się warstwa drożdży, a pod nią cienka warstwa piany. Dzisiaj mamy 17.05, a piwo zeszło do 8 Blg. Smakuje dobrze, nawet bardzo dobrze.
        Martwi mnie tylko tempo fermentacji.
        Co robić? - czekać? zlewać na cichą?
        Opiszcie wasze doświadczenia z tymi drożdżami, może one są takie leniwe z natury?

        Pozdrawiam,

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #34
          Za zimno.

          Po drugie: a gdzie kolendra, curacao?

          Słaby będzie ten Witbier.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • korbicz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.06
            • 170

            #35
            18 st C polecali w przepisie, nawet starałem się żeby było nieco więcej. No nic, wystawiłem z chłodziarki.

            A kolendra oczywiście jest (15g, świeżo mielona) i curacao też (20 g). Nie chciałem się rozpisywać zanadto. W końcu wpływ tych dodatków na fermentację jest raczej nikły.
            Ostatnia zmiana dokonana przez korbicz; 2010-05-17, 18:27.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Lipa z tym 8blg, spróbuj przenieść do cieplejszego miejsca. Ja bym z cichą poczekał do minimum 6blg.

              Comment

              • korbicz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.06
                • 170

                #37
                Ano lipa właśnie. Zastanawiam się, czy wszystko ok z tymi drożdżami. Niby saszetka spuchła po 2 dniach (a miała po 6-u). Zadałem je w temp. ok 22 st i tak trzymałem 2 dni, do pierwszych objawów fermentacji. Do tej pory, po takim początku miałem fermentację burzliwą, która była... burzliwa. A tu lipa jakaś, niby fermentuje (drożdże, piana, blg schodzi) tylko opornie to idzie.
                Jak już zleję na cichą to będzie stało w pokoju.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #38
                  Dori Witbier fermentował przez 2 tyg.

                  Następnym razem rób starter. Mniej jest wtedy stresów.

                  aha. Moje fermentowały przez 1 tydzień i zeszły do 3Blg.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2010-05-17, 21:52.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • korbicz
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.06
                    • 170

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                    aha. Moje fermentowały przez 1 tydzień i zeszły do 3Blg.
                    To jest prawdziwy demotywator...

                    Startery robiłem zwykle do piw o większym ekstrakcie. Teraz będzie jeszcze trudniej zaplanować warzenie.

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Po pierwsze mniejsza temperatura fermentacji to większe nasycenie CO2 zielonego piwa. Jesteś całkowicie pewien, że odgazowałeś dobrze próbkę do pomiaru ballinga? Nie mierzyłeś w fermentatorze?

                      Po drugie sugeruję niedokładne przelanie na cichą czyli bierzesz wiadro w ręce i chul do czystego, starając się przelać jak najwięcej płynnego osadu. Gęstego syfu się pozbędziesz, a drożdży powinno przejść sporo.

                      Comment

                      • korbicz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.06
                        • 170

                        #41
                        No właśnie mierzyłem w fermentatorze. Po pomiarze jednak wziąłem małą próbkę na badanie organoleptyczne i wydaje się nie być nagazowane, w każdym razie nie tworzą się pęcherzyki gazu na ściankach. Ani na języku .
                        A przelać na cichą właśnie tak mam zamiar - z dużą ilością drożdży.

                        Comment

                        • oldboy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.11
                          • 60

                          #42
                          Z tymi witami to jest ciekawie.Mój po tygodniu zszedł do 6Blg ,piana z góry zniknęła ,fermentacja ustała.Przelałem go na cichą(przez rurkę z reduktorem i uważając by się nie napowietrzyło) i po 24h drożdże(Blanche) wyszły z wiadra zjadając jeszcze przez tydzień 3blg.Teraz wiem ,że następny raz dam im więcej czasu.

                          Comment

                          • korbicz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.06
                            • 170

                            #43
                            Zgłupieję zaraz. Czyli ostatecznie co proponujecie? Poczekać do X Blg i przelać? Poczekać aż zniknie piana i przelać? W czwartek miną 2 tygodnie od nastawienia burzliwej.
                            Dzisiaj rano cienka pianka pod drożdżami ciągle się utrzymuje.
                            Osobiście skłaniałbym się do poczekania, aż zniknie piana.

                            Tak nieco na boku - przerażony byłem intensywnością zapachu kolendry z fermentora przez kilka dni po zadaniu drożdży. Teraz jednak jest dużo lepiej, kolendra przestała dominować w zapachu, w smaku też nie jest jakaś nadmiernie uderzająca.

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #44
                              Radzę sprawdzić blg w menzurce w całkowicie wygazowanym piwie.
                              Nie słyszałem jeszcze aby jakiekolwiek piwo zeszło z 12 do 8blg po 2ch tygodniach, a ja sporo czytam.

                              Comment

                              • korbicz
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.06
                                • 170

                                #45
                                Wystawiłem do ciepła (jakieś 22 st. C.) i zaczęło nieśmiało fermentować. Wytrzymałem do 5 Blg. i zlałem na cichą zagarniając nieco drożdży. Nieco więcej, warto dodać.
                                A smak... smak zapowiada się naprawdę dobrze.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X